Antena 3 CNN Actualitate Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga va decide dacă independenţa unilaterală a Kosovo este legală

Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga va decide dacă independenţa unilaterală a Kosovo este legală

Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga va decide dacă independenţa unilaterală a Kosovo este legală
09 Oct 2008   •   11:02

Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga se va pronunţa asupra legalităţii independenţei unilaterale a Kosovo. Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a decis astfel să aprobe solicitarea formulată de Serbia. Ţara noastră a votat pentru obţinerea avizului Curţii.
Statele membre ONU au decis cu 77 de voturi pentru, 6 împotrivă şi 74 de abţineri să ceară avizul celei mai înalte instanţe judiciare a Naţiunilor Unite. Ţara noastră se opune independenţei Kosovo şi a votat pentru solicitarea unui aviz din partea Curţii Internaţionale de Justiţie. Oficialii român au precizat că au încredere în deciziile Curţii şi au recunoscut dreptul Serbiei de a se adresa instanţei.
Statele Unite şi Albania au fost printre ţările care au votat împotrivă, în timp ce Germania, Marea Britanie sau Franţa s-au abţinut. Până acum, 48 de ţări membre ONU au recunoscut desprinderea Kosovo de Serbia. Printre ele, şi 22 din cele 27 de ţări din Uniunea Europeană. Verdictul Curţii Internaţionale de Justiţie este consultativ şi ar putea fi dat publicităţii într-un an sau doi.
Sârbii cred că un aviz neutru va contribui la atenuarea tensiunilor din regiune, în timp ce susţinătorii independenţei Kosovo sunt de părere că o astfel de decizie va îngreuna şi mai mult integrarea Kosovo în comunitatea internaţională.
Antena3

×
Subiecte în articol: Kosovo Serbia
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close