Antena 3 CNN Actualitate Dan Andronic este urmărit penal pentru mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului

Dan Andronic este urmărit penal pentru mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului

Dan Andronic este urmărit penal pentru mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului
Sursa foto: Foto: Agerpres
de S.T.    |    11 Apr 2017   •   12:36

Jurnalistul Dan Andronic este urmărit penal pentru mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului.

COMUNICAT DNA:

În cauza mediatizată prin comunicatele nr. 1270/VIII/3 din 12 octombrie 2016 și nr. 1210/VIII/3 din 22 septembrie 2016, privind plata unor servicii prestate în campania electorală din anul 2009 din bani despre care există suspiciunea că au provenit din săvârșirea unor infracțiuni, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspectul ANDRONIC DAN - CĂTĂLIN, om de afaceri și consultant politic sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
- mărturie mincinoasă;
- favorizarea făptuitorului.

Din ordonanța întocmită de procurori au rezultat aspecte ce conturează suspiciunea rezonabilă potrivit căreia:
La data de 22 septembrie 2016, în cadrul actelor de urmărire penală efectuate pentru lămurirea cauzei referitoare la privind plata unor servicii prestate în campania electorală din anul 2009 din bani despre care există suspiciunea că au provenit din săvârșirea unor infracțiuni, suspectul Andronic Dan - Cătălin, în depoziția luată sub jurământ, a făcut declarații necorespunzătoare adevărului cu privire la aspecte esențiale ale cauzei asupra cărora a fost întrebat, urmărind prin aceasta împiedicarea / îngreunarea tragerii la răspundere penală a unora dintre persoanele inculpate în cauza mediatizată prin comunicatul din 1210/VIII/3 din 22 septembrie 2016.

Concret, suspectul ANDRONIC DAN - CĂTĂLIN a făcut afirmații mincinoase cu privire la semnificația sumelor de bani încasate de către societatea D.A. COMMUNICATION MEDIA S.R.L., la care era asociat, de la societățile administrate de inculpatul Francesco Giovanni – Mario, încercând să acrediteze ideea că persoanele inculpate nu au participat la săvârșirea faptelor de care erau acuzate și că sumele nu au nicio legătură cu consultanța politică prestată de suspect în cadrul campaniei electorale.

Suspectului Andronic Dan - Cătălin i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Știrea inițială:

Dan Andronic a fost audiat la Direcția Națională Anticorupție.

„Este săptămâna patimilor. Trebuie să te aştepţi la orice”, a spus Andronic la intrarea în sediul DNA.

Vă amintim că Dan Andronic a făcut dezvăluiri explozive despre modul în care Laura Codruţa Kovesi şi Florian Coldea au pus umărul la victoria lui Traian Băsescu în alegerile prezidenţiale din 2009.

Dan Andronic a povestit cu lux de amănunte seara de 6 decembrie 2009, turul doi al alegerilor prezidenţiale, când Traian Băsescu i-a suflat victoria lui Mircea Geoană.

„Eram euforic, îl sun pe Gabriel Oprea Îi spun care-i rezultatul, îl știa și el. Gabriel Oprea îmi zice: „Vino repede încoace, avem nevoie de tine!”. Întreb unde, îmi spune că la el acasă. Am înțepenit. Acolo era Statul! În acel birou se găseau George Maior, directorul SRI, Florian Coldea, prim-adjunctul SRI, Laura Codruța Kovesi, procurorul general al României, Gabriel Oprea, fost ministru de Interne și încă o persoană înaltă pe care nu o cunoșteam. Voturile din diaspora. Aici, Florian Coldea avea multe date și cifre, dar și George Maior primea informații. Cred că, atât cât am stat eu acolo, Kovesi a primit cel puțin două telefoane la care a răspuns: „Da, domnule Președinte”. După care ieșea din încăpere și continua discuția. În mod evident, Kovesi era o parte importantă a grupului, înțelegeam din modul în care punea întrebările referitoare la acțiunile ce se pot întreprinde. Au rămas în acea încăpere Laura Codruța Kovesi, George Maior, Florian Coldea, Gabriel Oprea…Oamenii care au făcut posibilă victoria lui Traian Băsescu în 2009”, a povestit Andronic în Evenimentul Zilei.

Citește și:

Reacția șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, după dezvăluirile făcute de Dan Andronic

Traian Băsescu, reacție dură după dezvăluirile lui Dan Andronic: Cere arestarea lui Kovesi, a lui Coldea şi a lui Maior

Acuzații incendiare: Cine l-a făcut președinte pe Traian Băsescu în 2009

×
Parteneri
Urmează o lună cu temperaturi neobișnuite în România
x close