Magistraţii au decoperit că Dan Diaconescu folosea cuvinte precum "plasmă", "televizoare" şi "ciorbă", când se referea la bani, terenuri şi şantaj.
Patronul OTV a fost condamnat la cinci ani şi şase luni de închisoare, pentru şantajarea unui fost primar şi a unui om de afaceri.
În motivarea sentinţei, prin care Dan Diaconescu a fost condamnat, sunt descrie în detaliu mecanismele prin care acesta l-a şantajat pe fostul primar al comunei arădene Zărand, Ion Moţ.
Edilul era ameninţat că dacă nu va plăti 150.000 de euro şpagă, postul OTV va difuza materiale compromiţătoare despre el. Banii ajungeau la Diaconescu printr-un intermediar, Doru Pârv, la acea vreme şi el realizator la OTV.
Partea vătămată a arătat că a achitat prima tranşă la aproximativ două săptămâni după întâlnirea cu PDP (n.r. Doru Pârv) în cursul căreia a aflat pretenţiile inculpatului DCD (n.r. Dan Diaconescu), fiind în prealabil sunat de către inculpatul Pârv, care i-a solicitat să pregătească suma de 20.000 euro. Această sumă a fost remisă inculpatului Pârv într-un plic, în parcarea Hotelului „Sunset". A doua tranşă, constând în sumele de 20.000 euro şi 42.000 lei, a fost remisă inculpatului Pârv după aproximativ o lună de la achitarea primei tranşe, la insistenţele acestuia, asigurându-l că sumele de bani vor ajunge la inculpatul DD.
Magistraţii mai notează că Diaconescu avea un telefon special, pe care-l numea telefonul "de speriat" la care vorbea numai când şantaja oamenii, pentru a fi mai greu de identificat, dacă era ascultat. El şi omul său, Doru Pârv, treceau de la insinuări voalate până la ameninţări directe că vor face o campanie media de denigrare, dacă nu primesc restul de 110.000 euro, din cei 150.000 euro pe care îi mai aveau de primit de la Ion Moţ.
Intenţiile lui Diaconescu şi ale complicelui său sunt evidente şi din limbajul codificat pe care îl foloseau, punctează judecătorii. "Panasonic" erau bani cash platiţi de-o dată, "Plasmele"erau tranşe periodice de bani, iar "Televizoarele" sunt terenurile pe care urma să le primească, se mai arată în motivare. Magistraţii şi-au dat seama şi că foloserea cuvântului "ciorbă" în contextul discuţiilor are sensul de şantaj.
CC: Ştii că mâine pleacă Dan?
PDP: Ştiu.
CC.: Ciorba aia de care vorbeai tu era … e legată de primaru´ acela dă la Arad?
(…)
CC: (…) Mă gândeam că dacă pleacă Dan mâine, nu mai are timp să dea în el şi se duce pă gheaţă ciorba.
PDP: Nuu (…). Ciorba ta îi de perişoare. (…) E subţire ciorba ta.
CC: S-a legat până la urmă?
PDP: Daa! "