Antena 3 CNN Actualitate De ce a crescut numărul bolnavilor de COVID şi cât mai durează acest vârf. Ce spune dr. Molnar Geza despre revenirea la starea de urgenţă

De ce a crescut numărul bolnavilor de COVID şi cât mai durează acest vârf. Ce spune dr. Molnar Geza despre revenirea la starea de urgenţă

Acest al doilea vârf al epidemiei de coronavirus va fi depăşit, cel mai probabil, în două săptămâni, atunci când vom intra, din nou, pe un trend descendent, iar starea de urgenţă nu prea şi are rostul, este de părere epidemiologul Molnar Geza.

De ce a crescut numărul bolnavilor de COVID şi cât mai durează acest vârf. Ce spune dr. Molnar Geza despre revenirea la starea de urgenţă
Sursa foto: Agerpres
de Denisa Nedelcu    |    12 Iul 2020   •   12:10

În plus, medicul care a analizat situaţia cazurilor noi, spune că distribuţia nu este peste tot aceeaşi.  De asemenea, numărul mare al cazurilor este pus pe seama creşterii testelor care au început să se facă, mai spune epidemiologul.

"În momentul de față, nu discutăm de o stare epidemică generală pe întreg teritoriul țării sau respectiv la întreaga populație a României. Un lucru care enervează pe mulți, cifrele nu spun totul, în cazul în care nu cunoaștem conținutul cifrelor. 

Molnar Geza: Acest al doilea vârf va fi depășit în maxim două săptămâni

Există o creștere semnificativă în anumite zone. Unele sunt zone vechi, Galați, Vrancea sunt cel puțin de 7 zile. A intrat și Buzăul mai recent. De asemenea, 7 zile și peste 7 zile Prahova, Argeș în primul rând, Dâmbovița, unde avem o creștere semnificativă a numărului de cazuri depistate. Asta este cauzată și de faptul că a crescut semnificativ numărul testărilor, dar făcă nicio discuție este vorba de o transmitere", a declarat Molnar Geza, potrivit digi24.ro.

Medicul epidemiolog spune că deocamdată nu putem face altceva decât să respectăm regulile individuale de protecție, pentru a putea să limităm răspândirea infecţiei.

"Suntem la o redeșteptare a valului sau respectiv o revenire a valului, care, în momentul de față, circulă prin focare, pentru că jumătate din cazuistica înregistrată în ultimele două săptămâni arată o creștere de 34%, după datele OMS. În cele 14 zile anterioare zilei de data de 9 iulie, am înregistrat o creștere de 38% și indicele de reproducere este 1,1%, care nu este favorabilă. (...)

Sunt optimist. Anticiparea mea este că și acest al doilea vârf va fi depășit în maxim două săptămâni și va începe fără nicio discuție o scădere", a declarat medicul Molnar Geza.

Geza: Reintroducerea stării de urgență nu va rezolva mare lucru

În ceea ce privește posibilitatea instituirii stării de urgență, epidemiologul consideră că aceasta nu ar rezolva mare lucru.

"Posibilitatea reintroducerii stării de urgență nu va rezolva mare lucru, în sensul evoluției cazuisticii și înregistrării cazuisticii.

Măsurile administrative sunt necesare pentru a exista pârghiile de acțiune. În cazul în care suntem mai precauți și mai preventivi în comportamentul individual și de grup, se estompează și urmează scăderea inevitabilă ca orice viroză respiratorie", a afirmat specialistul.

×
Subiecte în articol: Molnar Géza
Parteneri
Directorul ANM anunță prognoza meteo în România. În unele zone va ninge
x close