Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Vremea se schimbă radical în România: Zonele vizate de Cod Galben de ploi şi vijelii şi Cod Portocaliu de inundaţii

Vremea se schimbă radical în România: Zonele vizate de Cod Galben de ploi şi vijelii şi Cod Portocaliu de inundaţii

Vremea s-a schimbat radical în întreaga țară, după temperaturile de vară din ultimele zile. De mâine, mercurul în termometre scade considerabil, iar fenomenele extreme își fac simțită prezența încă de azi. Prognoza meteo actualizată.

de Redacția Antena 3 CNN    |    07 Mai 2024   •   18:55

Jumătate de țară se află sub Cod Galben de ploi și vijelii. Avertizare este în vigoare până la ora 23:00.

"Codul galben vizează cea mai mare parte a Moldovei, a Munteniei, estul Transilvaniei și local zona Maramureșului. Acolo vor fi fenomenele mai intense, însă astfel de fenomene vom avea și în celelalte regiuni, însă pe arii mai restrânse averse torențiale frecvente descărcări electrice, vijelii, căderi de grindină și cantități mai importante de apă peste 20-25 de litri pe metrul pătrat, izolat chiar peste 40 de litri pe metrul pătrat", a spus Alina Şerban, meteorolog ANM. 

Cod portocaliu de inundații în județele Neamț și Iași

Hidrologii au emis marți o avertizare Cod portocaliu de inundații valabilă pe râuri din județele Neamț și Iași.

Sunt vizate râurile mici din bazinul hidrografic Albuia, afluent al râului Siret, în județele Neamț și Iași.

Hidrologii avertizează că fenomenele se pot produce cu probabilitate mai mare pe unele râuri mici din bazinul hidrografic Stănița.

În aceste zone, ca urmare a precipitațiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate și propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundații locale și creșteri importante de debite cu posibile depășiri ale Cotelor de inundații.

Avertizarea este în vigoare marți, până la ora 23.00.

De asemenea, marți seara sunt avertizări Cod galben de fenomene imediate valabile pe râurile din bazinele hidrografice: Bârsa (afluent al râului Olt) județul Brașov, Bârlad – bazin monte S.H. Băcești și afluenții aferenți sectorului aval S.H. Băcești – amonte S.H. Vaslui, județele Neamț, Vaslui și Iași, Olt – afluenții aferenți sectorului aval confluență cu râul Lotru – amonte Ac. Ionești, județele Vâlcea și Argeș.

Vremea e schimbă radical în România. Temperaturile scad până la 15 grade

"Temperaturile maxime se vor situa undeva între 15-16°C și cel mult 23-24°C, iar poimâine se răcește semnificativ, astfel încât temperaturile maxime nu vor mai depăși valori de 20-21°C", a mai spus Alina Şerban, meteorolog ANM. 

Aproape toată Europa este vizată de fenomene extreme, cu ploi, vijelii și grindină. În Cehia, de exemplu, grindină a fost de mărimea unei mingi de tenis.

×
Parteneri
Categoria de angajaţi români care vor putea primi 500 de lei
x close