Antena 3 CNN Actualitate Deshidratarea ne îmbolnăvește - Cum ne vindecăm de litiază renală

Deshidratarea ne îmbolnăvește - Cum ne vindecăm de litiază renală

Andreea Cigolea
2 minute de citit Publicat la 10:30 24 Iul 2020 Modificat la 10:30 24 Iul 2020
Deshidratarea ne îmbolnăvește - Cum ne vindecăm de litiază renală

Urologul Cristian Iatagan a vorbit în cadrul rubricii ''Sfat de sănătate'' cu Andreea Cigolea despre cum putem preveni apariţia pietrelor la rinichi, dar şi cum le putem trata.

''Sunt mai multe cauze, dar de cele mai multe ori şi lucrul cel mai simplu pe care îl putem preveni, apar din cauza deshidratării îndelungate, de fapt de la un mod de viaţă cu un aport insuficient de lichide.

Siigur există şi pacienţi care au anumite tulburări metabolice şi formează mai mult decât alţii aceste lucruri, legat de regimul alimentar, de obezitate, de unele predispoziţii genetice, dar sunt cazuri oarecum particulare şi reduse.

Medicul Cristian Iatagan explică şi care sunt cauzele care duc la formarea pietrelor la rinichi: consumul insuficient de lichide, regimul alimentar neadecvat, persoanele cu tulburări metabolice şi persoanele obeze.

Simplificând foarte mult consumul de lichide adecvat influenţează cel mai mult neformarea pietrelor. Contează şi regimul alimentar, calculii sunt de mai multe tipuri.

Simplificând foarte mult sunt cel puţin patru tipuri generale de pietre, iar unele dintre ele, cele pe bază de acid uric sunt tipice bărbaţilor uşor solizi, gurmanzi, consumatori de carne şi de proteine. Obezitatea este un factor favorizant.

Există şi pietre care sunt asimptomatice, pe care le descoperim întâmplător la un control de rutină, la un ecograf, la un CT, sunt cazurile câteodată norocoase care nu astupă şi influenţează foarte tare din eliminarea urinei din rinichi. În acelaşi timp, un calcul care pleacă din rinichi şi astupă eliminarea normală a urinei dă aşa zisa colică renală.

Cristian Iatagan: Oamenii pot elimina în general bobiţe de piper sau de orez. Ce este mai mare şi deja este o boabă de mazăre sau de fasole, cu siguranţă blochează rinichiul şi e nevoie de o intervenţie chirurgicală.

Este una dintre cele mai intense dureri care pot fi experimentate de un pacient. Se spune pe bună dreptate că se aseamănă cu durerile naşterii. Este cumva singură ocazie în care noi bărbaţii putem să experimentăm durerile. Este o durere acută care sigur se poate sau nu calma prin tratament medicamentos, dar care impune prezentarea la doctor, la o Cameră de Gardă.

(...) Există situaţii în care oamenii elimină pietricele mici de 2-3 mm, fără să aibă simptomatologie. Le realizează pur şi simplu, pe cale naturală. Ce depăşeşte 4-5-6  mm pot fi eliminate, e nevoie e tratament, dar de cele mai multe ori făcând colicile renale. Oamenii pot elimina în general bobiţe de piper sau de orez. Ce este mai mare şi deja este o boabă de mazăre sau de fasole, cu siguranţă blochează rinichiul şi e nevoie de o intervenţie chirurgicală. În clipa în care avem o colică renală trebuie să ne prezentăm la doctor'', a spus Cristian Iatagan, medic primar Urologie.

×
x close