Antena 3 CNN Actualitate Decontul transporturilor elevilor navetiști, doar pe hârtie. Familiile scot bani din buzunarul propriu: ”Nu ne descurcăm”

Decontul transporturilor elevilor navetiști, doar pe hârtie. Familiile scot bani din buzunarul propriu: ”Nu ne descurcăm”

Elevii care învață în altă localitate decât cea de domiciliu beneficiază, potrivit noii legi a Educației, de transport local, județean și interjudețean gratuit. Gratuitate care este, deocamdată, doar pe hârtie.

de Redacția Antena 3 CNN    |    05 Oct 2023   •   11:04

Deși, inițial, Ministerul Educației a anunțat că va deconta naveta elevilor din luna octombrie, acest lucru nu s-a întâmplat până acum.

Transportul ar putea fi decontat de abia din noiembrie, iar, până atunci, elevii care fac naveta sau părinţii lor vor suporta cheltuielile. La Colegiul Tehnic "Decebal" din Drobeta-Turnu Severin din judeţul Mehedinţi sunt elevi care fac, zilnic, naveta între comunele în care locuiesc și şcoală.

”Am soră şi abonamentul este în jur de 220, asta înseamnă 440 pentru ambele, și este foarte greu. Doar mama lucrează, tata nu lucrează și este foarte greu să ne descurcăm”, a declarat o elevă, pentru Antena 3 CNN.

”Mi se pare absurd că nu ne mai decontează banii pe abonamente. Unii copii plătesc foarte mult, între 400 și 500 de lei, iar unii nu au venituri acasă, adică părinții nu lucrează sau au alte probleme”, a mărturisit o ală elevă. 

Citește și: Transport gratuit pentru elevii navetiști. Anunțul șefului Inspectoratului Școlar Județean

Alți elevi locuiesc la zeci de kilometri depărtare, iar costurile pe care le suportă  doar pentru transport sunt uriașe. 

”Vin de la 40 de km. Plătesc 550 de lei pe fiecare lună și e dificil cu banii. Veniturile familiei sunt puține, nu ne descurcăm”, a spus un alt elev.

În multe școli, mai bine de jumătate dintre elevi fac naveta, iar mulți provin din familii cu venituri mici. De când a început noul an școlar, elevii au plătit abonamentele din banii lor. 

”Suntem deja în a doua lună de școală și ne confruntăm cu o problemă legată de asigurarea gratuității transportului pentru elevii care fac naveta zilnic spre școală. 90 de elevi vin la liceu, în fiecare dimineață, din diverse localități ale județului și pe septembrie și-au plătit abonamentul, pe octombrie, din nou, și-au plătit abonamentul din banii lor”, a declarat Vasile Busuioc, director Colegiul Tehnic "Decebal". 

×
Subiecte în articol: decont bani transport elevi
Parteneri
Anunţ de la MAI. Nimeni nu trebuie să se mai prezinte fizic la ghişeu
x close