Antena 3 CNN Actualitate Deşi s-au ieftinit, locuinţele costă mai mult pe termen lung din cauza creditelor

Deşi s-au ieftinit, locuinţele costă mai mult pe termen lung din cauza creditelor

Deşi s-au ieftinit, locuinţele costă mai mult pe termen lung din cauza creditelor
06 Noi 2008   •   05:01

Criza economică, dar şi analizele ce arată scăderea preţului pe piaţa imobiliară nu duc obligatoriu şi la o tendinţă de scădere a locuinţelor luate pe credit. Astfel, o locuinţă cumpărată acum la un preţ, deşi cu 30% mai mic decât anului trecut, va costa în final mai mult.
Deşi locuinţele sunt mai ieftine decât anul trecut, majoritatea românilor vor trebui să facă un efort financiar semnificativ mai mare pentru a-şi cumpăra o casă. Acest aparent paradox se naşte din majorarea abruptă a costurilor pe care băncile le percep la creditele pentru locuinţă.
Mai clar, dacă anul trecut pentru o garsonieră care costa 75.000 de euro plăteam după 25 de ani aproximativ 140.000 de euro, în acest moment pentru aceeaşi locuinţă, care acum costă aproximativ 60.000 de euro, plătim de la 178.000 de euro în sus pe aceeaşi perioadă de creditare. Adică, dacă în urmă cu aproximativ un an trebuia să dislocăm 16,4 euro în fiecare zi timp de 25 de ani pentru a plăti casa, acum această valoare a crescut până la aproape 20 de euro, calculează Cotidianul.
Din calculele publicaţiei reiese că pentru achiziţionarea unei locuinţe se plăteşte acum, la finalul creditului, de circa trei ori mai mult decât suma contractată. Pentru anul grecut factorul de multiplicare era doi.
Diferenţa vine din condiţiile de pe piaţă. Criza economică a dus la o cădere a pieţei imobiliare, dar au modificat şi dobânzile, comisioane etc. Astfel DAE din acest an este de circa două ori mai sus decât anul trecut: 11,70-15,7%, în funcţie de bănci.
Ieftinirea nu pare să conteze foarte mult pe piaţă în contextul în care cei mai mulţi români îşi iau case pe credit, iar majoritatea creditelor s-au scumpit spectaculos. Singurii avantajaţi sunt cei care cumpără cu banii jos.
Antena3.ro

×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close