Antena 3 CNN Actualitate Detalii noi în cazul scandalos al cailor chinuiți de la Techirghiol: Plângere penală depusă pe numele procurorului care deținea animalele

Detalii noi în cazul scandalos al cailor chinuiți de la Techirghiol: Plângere penală depusă pe numele procurorului care deținea animalele

Reprezentanții Federației pentru Protecția Animalelor și Mediului au depus în atenția Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție o plângere penală pe numele unui procuror constănțean, acuzat de comiterea mai multor fapte cu premeditare față de animale. Federația acuză deținătorul cailor descoperiți pe un câmp din Techirghiol, de uciderea animalelor cu intenție și rănirea sau schingiuirea acestora.

Detalii noi în cazul scandalos al cailor chinuiți de la Techirghiol: Plângere penală depusă pe numele procurorului care deținea animalele
Sursa foto: Facebook
de Mia Lungu    |    31 Ian 2021   •   15:20

"Federația cere justiției 20 de ani de pușcărie pentru un procuror DIICOT care a chinuit și omorât 100 de cai. Este ușor de dovedit. Procurorul se numește Marius Tucă Valentin de la DIICOT Constanța.", a declarat pentru Antena 3 Marius Marinescu, președintele Federației pentru Protecția Animalelor și Mediului.

"Am sesizat SIIJ sub aspectul cruzimii asupra animalelor în formă continuată, ucidere în formă continuată. Ambele fapte sunt sancționate cu închisoare." a mai spus acesta.

„Cazul era în atenția noastră cu mult timp înaintea mediatizării, acțiunile noastre nefiind susținute de instituțiile statului (…). Infracțiunile menționate sunt săvârșite în circumstanțe agravante, având în vedere calitatea de procuror, periodicitatea acestora.

Acesta deținea cai de peste cinci ani, timp în care a produs aceleași infracțiuni, observate de foarte multe persoane care s-au ferit să facă publice informații sau imagini. Solicităm individualizarea fiecărei infracțiuni și a pedepselor pentru fiecare animal abuzat”, se arată în plângerea penală depusă în atenția SIIJ. 

„Faptul că numitul M.V.Ț. și persoanele care îl ajutau la administrarea afacerii cu cai aveau în îngrijire un număr mare de cai, pentru care avea obligația de a le asigura condițiile de bunăstare, acesta a preferat să nu se ocupe de bunăstarea lor, lipsindu-le de îngrijire, hrană și apă, legându-i de copacii de la marginea unui lac, fără posibilitate de a se adăpa măcar, situație care a creat un disconfort accentuat asupra stării fizice și mai ales psihice a acestora.

Traumele fizice precum și rănile provocate de legăturile strânse pentru a nu scăpa, la temperaturi de minus 10 – 15 grade, la data descoperirii acestora, lipsa hranei sau posibilității de a se hrăni singuri din cauza legăturilor, a adăpării, temperaturilor scăzute au condus la decesul acestora”, se mai arată în plângere. 

Caii chinuiți găsiți pe un câmp din Techirghiol ar aparține unui procuror DIICOT

Peste 40 de cai au fost filmați pe un câmp din localitatea Techirghiol, județul Constanța, în condiții inumane, vizibil slăbiți și înfometați. Echipe formate din poliţişti, jandarmi şi angajaţi ai Primăriei Techirghiol au intervenit duminică și au reușit să captureze 35 de exemplare. Surse ale Antena 3 spun ca aceștia ar aparține procurorului DIICOT Marius Valentin Tucă.

Surse apropiate anchetei au declarat că proprietarul oficial al cailor ar fi o femeie. Cu toate acestea, se pare că animalele ar aparține de fapt procurorului Marius Valentin Tucă, dar că acesta nu apare în niciun act oficial, ca și proprietar. Cel mai probabil, femeia era folosită drept paravan ca această situație să nu îi afecteze reputația.

Cai ar fi fost salvați din diverse imprejurări, erau ținuți de ani buni pe terenul pe care au fost găsiți, și mutați din loc în loc pe aceeași pajiște. Procurorul Tucă le-ar fi asigurat hrană și ar fi plătit niște localnici pentru a avea grijă de ei. Doar că animalele au fost vizibil neglijate și lăsate în frig și mizerie.

Oficiali din cadrul IPJ Constanţa au confirmat că a fost aplicată o sancţiune împotriva proprietarului cailor, dar nu l-au numit

"Polițiști din cadrul serviciului de Ordine Publică și ai Poliției orașului Techirghiol, au efectuat verificări în cursul zilei de ieri, iar în urma celor constatate au fost identificate 35 de cabaline. La față locului s-au deplasat și reprezentanți ai DSVSA Costantă, însoțiți de un medic veterinar care, împreună, au evaluat starea animalelor. 

În urmă cercetărilor, polițiștii constănțeni au luat măsură deplasaii acestora într-un adăpost de pe rază județului Constanța portivit legislației în vigoare.Totodată, proprietarul cabalinelor a fost identificat și sancționat contravențional cu o amendă de 3000 de lei, pentru nerespectarea obligației de a asigura acestora un adăpost corespunzător și asistență medicală."

×
Subiecte în articol: cai Techirghiol procuror plangere penala
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu a anunţat că nu se retrage din cursă
x close