Antena 3 CNN Actualitate DIICOT anunță începerea verificărilor, după reportajul The Sun despre "copii sclavi" care asamblează jucării

DIICOT anunță începerea verificărilor, după reportajul The Sun despre "copii sclavi" care asamblează jucării

DIICOT anunță începerea verificărilor, după reportajul The Sun despre "copii sclavi" care asamblează jucării
Sursa foto: Foto: diicot.ro
22 Noi 2016   •   18:04

DIICOT a început verificările în ceea ce privește reportajul ”The Sun” care arată cum mai mulţi copii din România, cu vârste de până la 6-7 ani, muncesc cot la cot cu adulții, până la 13 ore pe zi, pentru a asambla jucării pentru o fabrică de ciocolată.

”Urmare a reportajului difuzat de către publicaţia britanică The Sun şi preluat de către mass-media din România, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism efectueză verificări privind aspectele semnalate în materialul de presa”, se arată într-un comunicat postat pe site-ul instituției.

România, un nou scandal internațional cu minori

În reportajul respectiv apare o familie de români formată din mama, tatăl, fiul în vârstă de 11 ani şi fiica de 6 ani, care asamblează ouă de jucărie Kinder. Jurnaliştii britanici vorbesc de "sclavii minori" din România, care sunt plătiţi cu 20 de lei pentru 1.000 de ouă cu surprize. Jucăriile sunt trimise la o fabrica din Carei, după care ajung în Ungaria, unde sunt învelite în ciocolată.

”Este o înscenare!”

Şeful Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului (DGASPC) Satu Mare, Mariana Dragoş, a declarat marţi că nu se pune problema exploatării prin muncă a copiilor din Carei prezentaţi în ziarul 'The Sun', ba dimpotrivă, aceştia frecventează şcoala şi nu au absenţe.

"În urma verificărilor preliminare la faţa locului, nu se confirmă cele relatate de presa internaţională, de ziarul 'The Sun'. Chiar nu se pune problema unei exploatări prin muncă a copiilor, din contră. Din declaraţiile mamei reiese că s-au prezentat un jurnalist însoţit de un traducător ca fiind angajaţi ai firmelor care fac acele jucării şi doresc să promoveze aceste jucării în rândul copiilor. Ei au fost cei care au realizat acele poze sub îndrumarea jurnalistului. De asemenea, noi am verificat şi dacă aceşti copii frecventează şcoala. Aceşti copii nu au absenţe, merg la şcoală, chiar când ne-am deplasat la faţa locului erau la şcoală. Deci, chiar nu se pune problema de a munci 13 ore şi de a fi puşi de familie. Mama, într-adevăr, este o tânără pensionată pe caz de boală, care, în timpul liber, când copii sunt la şcoală, confecţionează aceste jucării", a declarat Mariana Dragoş.

×
Subiecte în articol: DIICOT jucarii
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu ar urma să îşi retragă candidatura
x close