Antena 3 CNN Actualitate Ministerul Justiţiei, călcat de DIICOT! Sunt ridicate probe în scandalul de fraudă informatică în care este implicată fosta consilieră a ministrului Stelian Ion

Ministerul Justiţiei, călcat de DIICOT! Sunt ridicate probe în scandalul de fraudă informatică în care este implicată fosta consilieră a ministrului Stelian Ion

Un ofiţer DIICOT se afla, luni, la Ministerul Justiţiei, pentru a ridica probe într-o cauză vizând-o pe fosta consilieră a ministrului Stelian Ion, anunţă Antena 3.

Ministerul Justiţiei, călcat de DIICOT! Sunt ridicate probe în scandalul de fraudă informatică în care este implicată fosta consilieră a ministrului Stelian Ion
de Georgiana Adam    |    15 Feb 2021   •   15:04

Este vorba despe Ecaterina Irina Manolache. În complicitate cu departamentul IT din minister, aceasta ar fi acţionat pentru ştergerea sau anonimizarea rezultatelor unui concurs susţinut în trecut, la care obţinuse note foarte mici.

Jurnalista Adina Anghelescu a prezentat detaliile acestui caz.

"Această consilieră nu mai este în prezent în minister tocmai în urma dezvăluirilor făcute de Antena 3. Este vorba desopre un concurs pe care Ecaterina Irina Manolache l-a susţinut în anul 2017 şi la care a obţinut note foarte mici, de 2 şi 3. Ajunsă într-o funcţie importantă, de consilier al ministrului justiţiei, Manolace, în conivenţă cu cei de la IT, a şters şi a anonimizat numele şi rezultatele de pe portalul Ministerului Justiţiei, pentru ca rezultatele să nu mai fie vizibile. Este un pas necesar pe care DIICOT îl face după trei săptămâni", a spus Anghelescu.

Potrivit acesteia, la ora transmiterii acestei ştiri, ofiţerul DIICOT se afla încă la Ministerul Justiţiei.

Consiliera lui Stelian Ion, demisă după dezvăluirile Antena 3

Ecaterina Irina Manolache a dispărut din funcția de consilier al ministrului la o zi după ce Antena 3 a solicitat precizări legate de modificarea unor informaţii de pe site-ul Ministerului Justiţiei.

Solicitarea cerea explicaţii în legătură cu faptul că rezultatele concursului din sesiunea iulie-octombrie 2017, pentru ocuparea 25 de posturi vacante de personal juridic asimilat magistraților din minister fuseseră modificate, iar numele şi notele consilierei lui Stelian Ion nu mai erau accesibile 

Din răspunsul Ministerul Justiției reiese că angajaţii departamentului IT au făcut modificările la solicitarea consilierei Manolache.

Semnificativ este faptul că, înainte ca acest răspuns să fie trimis către Antena 3, consilera Manolache a fost demisă.

Reacţia fostei consiliere Ecaterina Irina Manolache

"Conținutul informațiilor difuzate în spațiul public este unul profund fals, denigrator și vătămător, acreditându-se ideea că subsemnata aș fi capabilă de o conduită profesională contrară legii, respectiv de o pretinsă săvârșire a unei infractiuni, fără însă ca jurnaliștii să fi întreprins niciun demers prin care să verifice pretinsele fapte și informații direct cu persoana în cauză, respectiv cu subsemnata.

Punctul de vedere al subsemnatei și o minimă consultare a cadrului legal i-ar fi condus pe aceștia la aceeași concluzie comunicată chiar de către Ministerul Justiției, respectiv aceea că acțiunea a fost una legală, bazată pe o cerere.

Mai mult, în lipsa acestor demersuri absolut obligatorii din punct de vedere jurnalistic, atât pentru a acoperi neîndeplinirea acestora, cât și pentru a da în mod artificial veridicitate informațiilor, jurnaliștii Antena 3 au solicitat și menționat în mod tendențios implicarea organelor judiciare.

Or, deși Ministerul Justitiei a arătat, prin raspunsul oficial, că la baza acțiunii a stat o manifestare de voință, jurnalistii Antena 3 au denaturat cu bună-știință inclusiv punctul de vedere al ministerului, inventând o altă situație de fapt și invocând o pretinsă conivență între subsemnata și departamentul IT al ministerului. În același registru al invențiilor se înscrie și afirmația că aș fi fost demisă din functie ca urmare a solicitării transmise de către jurnalista Antena 3, în condițiile în care plecarea subsemnatei din minister a intervenit prin acordului părților, iar nu ca urmare a unei pretinse demiteri sau demisii.

Cu titlu important, în raport cu aspectele de mai sus, cât și cu cele care urmează a fi expuse pe larg, precizez că subsemnata dețin totalitatea probelor care să dovedească falsul informațiilor și faptelor difuzate și publicate de către Antena 3.

I. Cu privire la anonimizarea datelor cu caracter personal:

1. subsemnata am învestit Ministerul Justiției cu o cerere scrisă, al cărei circuit poate fi identificat inclusiv în registratura electronică internă a ministerului, prin care mi-am exercitat un drept prevăzut de lege, respectiv dreptul la ștergerea datelor, prevăzut de art. 17 din Regulamentul GDPR (Regulamentul (UE) 2016/679);

2. nu este prima cerere cu un astfel de obiect și cu o astfel de calitate a solicitantului soluționată favorabil de către minister, subsemnata acționând nu numai în acord cu practica, dar și în mod legal și în matca dreptului prevăzut de lege, limitându-mă strict la sesizarea Ministerului Justiției cu o cerere scrisă. Prin urmare, în combaterea susținerilor false și extrem de vătămătoare pe care Antena 3 le-a publicat și prin care a urmărit acreditarea faptului că aș fi săvârșit pretinse ilegalități, arăt că, afirmația conform căreia aș fi acționat în conivență cu departamentul IT este una nu doar complet neadevărată, în raport cu documentele existente, dar extrem de gravă din perspectiva afectării dreptului la onoare, demnitate, reputație și imagine.

Așadar, fără a întreprinde minime demersuri în vederea solicitării punctului de vedere al subsemnatei, nici înainte sau în timpul emisiunii „Punctul de Întâlnire” din 31.01.2021 și nici în contextul emisiunii „Esențial” din 15.02.2021, împrejurări în care aș fi putut oferi totalitatea informațiilor edificatoare, Antena 3 a difuzat și publicat informații fără nicio verificare prealabilă și fără niciun suport real.

II. Cu privire la încetarea raportului de muncă cu Ministerul Justiției:

1. încetarea raportului de muncă a intervenit prin acordul părților, în conformitate cu art. 55 lit. b) din Codul Muncii, aspect care vine să contrazică afirmația falsă, bazată pe o speculație, emisă de Antena 3, în sensul că subsemnata aș fi fost eliberată din funcție prin concediere sau că aș fi demisionat în mod intempestiv;

2. mandatul subsemnatei sub noua conducere a ministerului, instalată la 24.12.2020, a avut caracter provizoriu, fiind limitat la perioada tranziției; astfel, cu o săptămână înainte, la 18.01.2021, am făcut cunoscut faptul că intenționez să părăsesc instituția în raport cu ivirea unor alte planuri profesionale, sens în care, la 25.01.2021 intenția s-a materializat prin semnarea acordului de încetare, care nu a comportat nici atunci și nici în alt moment nicio discuție referitoare la solicitările formulate de către Antena 3; Față de aceste aspecte, având în vedere că Antena 3 a difuzat și publicat totalitatea pretinselor informații și fapte în lipsa solicitării punctului de vedere al subsemnatei, că acestea sunt complet false și că au produs vătămări grave profilului uman și profesional al subsemnatei, comunic pe această cale că îmi rezerv dreptul de a utiliza totalitatea remediilor legale și procedurale în scopul reparării prejudiciilor cauzate drepturilor nepatrimoniale ale subsemnatei", se arată într-un drept la replică transmis de Ecaterina Irina Manolache.

×
Subiecte în articol: DIICOT Stelian Ion
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close