Antena 3 CNN Actualitate Din cauza sistemelor de filtrare berea poate provoca boli pulmonare grave

Din cauza sistemelor de filtrare berea poate provoca boli pulmonare grave

Din cauza sistemelor de filtrare berea poate provoca boli pulmonare grave
16 Sep 2008   •   17:19

Majoritatea fabricilor de bere din România utilizează sisteme de filtrare cu kiseglur, o rocă sedimentară silicioasă, formată prin depunerea unor alge microscopice monocelulare. Aceste sisteme "au un impact negativ asupra calităţii acestui produs (berii), afectându-i gustul", declară Istvan Szommer, expert austriac in sisteme de filtrare din industria alimentara, citat de Bizcity.ro.

"Compoziţia chimică tipică a kiselgurului este 86% siliciu, 5% sodiu, 3% magneziu şi 2% fier. Acesta din urma duce, in ce le mai multe cazuri, la oxidarea berii", a precizat expertul austriac pentru Bizcity, citând studii independente, printre care şi cercetări efectuate la Universitatea din Berlin. Doar 15 producători de bere din întreaga lume au înlocuit acest sistem de filtrare, cu unele "kiselgur free".

În funcţie de durata expunerii la kiselgur, care are în compoziţie cristale de siliciu, acesta poate cauza disfuncţii pulmonare, cancer pulmonar ca şi silicoză, susţin specialiştii citaţi de Bizcity.ro.

În maxim cinci ani însă "toate fabricile de bere vor renunţa la filtrarea cu kiselgur", susţine Andre Gtalid, managerul general pe Europa Centrală şi de Est al Pall Corporation, companie specializată în filtre alimentare.

Motivul pentru care nu s-a renunţat până acum la sistemul de filtrare cu Kiselgur este costul ridicat la care se ridică schimbarea acestora, care poate ajunge până la trei milioane de euro.

În România dintre cele 27 de fabrici de bere doar "două au adoptat noile sisteme de filtrare - "kiselgur free", însă toate celelalte fabrici încă folosesc kiselgur la filtarea berii", a menţionat Andre Gtalid.

Antena3.ro

×
Parteneri
Craterul de pe strada din Slănic Prahova are o adâncime de 18 metri
x close