Majoritatea fabricilor de bere din
România utilizează sisteme de filtrare cu kiseglur, o rocă
sedimentară silicioasă, formată prin depunerea unor alge
microscopice monocelulare. Aceste sisteme "au un impact negativ
asupra calităţii acestui produs (berii), afectându-i gustul",
declară Istvan Szommer, expert austriac in sisteme de filtrare din
industria alimentara, citat de Bizcity.ro.
"Compoziţia chimică tipică a
kiselgurului este 86% siliciu, 5% sodiu, 3% magneziu şi 2% fier.
Acesta din urma duce, in ce le mai multe cazuri, la oxidarea berii",
a precizat expertul austriac pentru Bizcity, citând studii
independente, printre care şi cercetări efectuate la Universitatea
din Berlin. Doar 15 producători de bere din întreaga lume au
înlocuit acest sistem de filtrare, cu unele "kiselgur
free".
În funcţie de durata expunerii la
kiselgur, care are în compoziţie cristale de siliciu, acesta
poate cauza disfuncţii pulmonare, cancer pulmonar ca şi silicoză,
susţin specialiştii citaţi de Bizcity.ro.
În maxim cinci ani însă
"toate fabricile de bere vor renunţa la filtrarea cu kiselgur",
susţine Andre Gtalid, managerul general pe Europa Centrală şi de
Est al Pall Corporation, companie specializată în filtre
alimentare.
Motivul pentru care nu s-a renunţat
până acum la sistemul de filtrare cu Kiselgur este costul
ridicat la care se ridică schimbarea acestora, care poate ajunge
până la trei milioane de euro.
În România dintre
cele 27 de fabrici de bere doar "două au adoptat noile sisteme
de filtrare - "kiselgur free", însă toate celelalte
fabrici încă folosesc kiselgur la filtarea berii", a
menţionat Andre Gtalid.
Antena3.ro