Antena 3 CNN Actualitate Director al Hidroelectrica şi consilierul ministrului Energiei, arestaţi în dosarul de mită privind vânzarea de energie

Director al Hidroelectrica şi consilierul ministrului Energiei, arestaţi în dosarul de mită privind vânzarea de energie

Director al Hidroelectrica şi consilierul ministrului Energiei, arestaţi în dosarul de mită privind vânzarea de energie
Sursa foto: Foto: toatapolitica.webs.com
de M.Z.    |    25 Oct 2013   •   08:45

Ioan Mihăilă, consilierul ministrului Energiei, şi directorul de trading al Hidroelectrica Eugen Brădean au fost arestaţi joi pentru 29 de zile, sub acuzaţia de dare şi luare de mită. 

Cei doi au fost denunţaţi la DNA de Remus Vulpescu, membru în consiliul de administraţie al societăţii. Acesta ar fi urmat să primescă 1,4 milioane euro pentru a vota un contract de peste 260 milioane euro, în defavoarea Hidroelectrica. 

Mita a fost negociată la restaurant, arată interceptările făcute de anchetatori. 

Potrivit procurorilor DNA, Remus Vulpescu a fost abordat pentru prima oară în 8 octombrie de Eugen Brădean, director de furnizare al Hidroelectrica. Acesta i-a propus ca în schimbul unei şpăgi să fie de acord ca societatea să încheie mai multe contracte cu o firmă din Cluj. 
 
 
Discuţie Eugen Brădean - Remus Vulpescu
 
BRĂDEAN EUGEN: Au zis domne', sunt dispuşi în loc de 750, să dea 900.000 sau…poate, cum negociem, poate chiar un milion. (...)
REMUS VULPESCU: Vii cu contractul, ne uitam ce fel de contract urmează să meciuieşti...
Sursa: Interceptări din anchetă
 
Brădean a dat de înţeles că ar mai existau alte trei-patru persoane din Consiliului de Supraveghere careurmau a fi mituite, dar nu i-a dezvăluit lui Vulpescu identitatea acestora şi suma pe care urmau să o primească aceştia. 
 
Discuţie Eugen Brădean - Remus Vulpescu
Eugen Brădean: Deci, eu presupun că, în afară de cei patru, cum ar veni, este... părerea mea este şi NIŢĂ (ministrul delegat pentru Energie în Guvernul României - n.red.) inclus şi... probabil încă... probabil, vreun băiat cu ochii albaştri...
Sursa: Interceptări din anchetă
 
Brădean era însă doar intermediar în această afacere. Principalul artizan, Ioan Mihăilă, un alt membru în Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica şi consilier al ministrului pentru Energie, a fost cel care a stabilit ce sumă urma să primească Vulpescu pentru serviciile sale.
 
Mihăilă Ioan l-a asigurat pe Vulpescu Dumitru-Remus că este vorba despre persoane care „fac asta de 15 ani" şi că suma primită cu titlu de mită urmează a fi disimulată sub aparenţa unui contract de comision ce urmează a fi încheiat de către o firmă off-shore şi firma achizitoare a energiei electrice. Concret, Mihăilă Ioan a stabilit „comisionul" cuvenit lui Vulpescu Dumitru-Remus la suma de 1.400.000 euro, cotă egală cu cea ce urmează a fi primită de Brădean Eugen. 
Sursa: referatul procurorilor
 
La întâlnirea pe care Mihăilă a avut-o cu Vulpescu şi Brădean, a dat de înţeles că este atât de sigur de afacere, încât e dispus să plătească avansul din buzunarul lui. 
 
Discuţie Ioan Mihăilă - Eugen Brădean - Remus Vulpescu
MIHĂILĂ IOAN: Nu, nu, eu cer 150 minim! Nu-s tâmpit la cap! (...) Afacerea asta o pregătesc de foarte mult timp. De foarte, foarte mult timp! Cred că este o afacere care poate să funcţioneze bine! (...) Lăsaţi-l dracu de avans! Am zis că vi-l dau eu dacă... ce naibii! 
Sursa: Interceptări din anchetă
 
Omul de afaceri care ar fi urmat să beneficieze de contracte preferenţiale cu Hidroelectrica este din Cluj şi se numeşte Rareş Criste. A depus o ofertă pentru a cumpăra de la şapte milioane Megawaţi oră, în valore de 1,15 miliarde de lei. Conducerea companiei a respins solicitarea, pe motiv că un astfel de contract ar fi generat pierderi de 50 de milioane euro pentru Hidroelectrica. 

Citeşte şi Remus Vulpescu, şeful de cabinet al ministrului Chiţoiu, DENUNŢĂTORUL în cazul mitei de 1,5 milioane euro la cel mai înalt nivel

Consilierul lui Constantin Niţă, ministrul Energiei, şi unul dintre şefii Hidroelectrica au fost reţinuţi de DNA pentru dare şi luare de mită. 

Procurorii DNA susţin că Ioan Mihăilă, consilierul lui Niţă, a promis unui membru al Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica 1,5 milioane de euro, pentru ca acesta să voteze pentru un contract de peste 260 milioane euro. 


 
 

×
Subiecte în articol: hidroelectrica
Parteneri
E oficial! Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte
x close