Antena 3 CNN Actualitate Directorul SIAS despre operaţiunea eşuată de la Oneşti: ''Cum credeţi că aş putea nota eu o intervenţie în cadrul căreia au murit doi oameni?''

Directorul SIAS despre operaţiunea eşuată de la Oneşti: ''Cum credeţi că aş putea nota eu o intervenţie în cadrul căreia au murit doi oameni?''

Alexandru Scurtu, şeful SIAS a vorbit în exclusivitate la Antena 3 despre operaţiunea eşuată a celor cinci ore de negocieri soldate cu un dublu asasinat.

Directorul SIAS despre operaţiunea eşuată de la Oneşti: ''Cum credeţi că aş putea nota eu o intervenţie în cadrul căreia au murit doi oameni?''
de Georgiana Adam    |    02 Mar 2021   •   22:42

Directorul SIAS, Alexandru Scurtu, a vorbit, marţi, în exclusivitate la Sinteza Zilei despre modul în care s-a desfăşurat operaţiunea autorităţilor pentru salvarea celor doi bărbaţi sechestraţi și uciși ulterior de Gheorghe Moroşan.

Cele două victime ale criminalului, Silviu Iştoan (38 de ani) şi Dan Pătatu (55 de ani) au suferit mai multe plăgi înjunghiate, iar medicii nu au mai putut face nimic pentru a le salva viaţa.

Alexandru Scurtu: ''Cum credeţi că aş putea nota eu acum o intervenţie în cadrul căreia au murit doi oameni?''

''Domnule Gâdea, dincolo de faptul că sunt profesionişti şi poliţişti şi sunt dedicaţi acestei merserii, cum credeţi că aş putea nota eu acum o intervenţie în cadrul căreia au murit doi oameni? Îmi cereți ceva imposibil deocamdată. Eu pot să fiu foarte precis cu privire la activitățile care au fost desfășurate de structurile de acțiuni speciale, pentru că asta a fost preocuparea mea de când am venit aici.

A stabili în mod exact lucrurile care au fost desfășurate, dispozițiile date lor și modul în care ei au acționat. În acest sens pot să aduc clarificări dacă acestea sunt dorite de dumneavoastră. Nu îmi cereți să dau note modului în care dispozitivul a rezolvat situația de a Onești, pentru că mă puneți într-o situația teribil de delicată.

Cum explică directorul SIAS procesul de negociere

Dumneavoastră îmi cereţi să spun de ce nu s-a realizat momentul operativ şi de ce nu s-a realizat intervenţia. Pentru că, ca şi principiu încercăm ca orice situaţie de criză, pentru că aceasta a fost o situaţie de criză, să o rezolvăm pe cale paşnică, fără folosirea forţei. Încercăm să folosim forţa ca ultimă resursă. Este principiul după care ne ghidăm activitatea şi în încercarea de a câştiga timp, pentru că odată cu trecerea timpului apar nevoi fiziologice, apar oportunităţi pe care le putem exploata. În această dorinţă de a găsi momentul operativ cel mai bun, s-a întârziat cu negocierea. Dar nu aş spune că s-a întârziat mult, aşa cum afirmă foarte mulţi, pentru că sunt situaţii de criză care sunt rezolvate în zile. Procesul de negociere durează zile. Sunt situaţii care s-au întâmplat în România, în Drumul Taberei, în 2020 care a durat ca şi proces de negociere, patru ore. Nu poţi să afirmi că un proces de negociere este lung sau scurt, decât analizând la sfârşit modul în care intervenţia s-a terminat. În această situaţie a fost o încheiere tragică a acestui incident şi încercăm să găsim motivele pentru care s-a întâmplat aşa.

''Poliţiştii şi-au dorit să rezolve situaţia în cel mai paşnic şi bun mod cu putinţă''

Ceea ce vreau să vă spun şi ceea ce vreau să audă toţi oamenii este că poliţiştii care au fost prezenţi la faţa locului şi-au dorit să rezolve situaţia în cel mai paşnic şi bun mod cu putinţă. (...) Nu pot să admit că cei care au fost prezenţi la faţa locului încă de la început au tratat cu lipsă de seriozitate incidentul. Nu cunosc dacă s-au făcut de către unităţile teritoriale de analiza informaţiilor cercetarea surseor deschise, pentru a putea veni în sprijinul documentării pe care negociatorul ar fi trebuit să o facă, dar pot să vă spun, din discuţiile cu negociatorul, că acesta a sesizat faptul că agresorul are o stare de anxietate ridicată, a observat modalitatea lui de a reacţiona. De asemenea, a folosit tehnica celei de-a treia persoană implicate, respectiv, sesizând faptul că, atunci când vorbea cu soţia sa, starea lui de anxietate cobora şi era liniştit, aşteptând rezultatul discuţiei dintre negociator şi soţia sa. A fost folosită soţia pentru a coborî nivelul de anxietate şi de a regla nivelul emoţional-raţional pentru a aduce o persoană cu care se poate discuta.

Directorul SIAS despre doleanţele agresorului

Au încercat să fie rezolvate. Momentul acţiunii sale a coincis cu momentul în care încercam să îi aducem la cunoştinţă că hotărârea aceea pe care o solicita era jos şi încercam să stabilim modalitatea de a i-o livra, de a stabili o relaţie de încredere cu  forţele de poliţie'', a spus directorul SIAS în exclusivitate la Antena 3.

Între timp, anchetatorii au reţinut-o pe soţia lui Gheorghe Moroşan, aceasta fiind acuzată de complicitate. În această seară, o instanţă de judecată a decis arestarea preventivă a femeii pentru următoarele 30 de zile.

În geanta ei, poliţiştii au descoperit mai multe coliere din plastic, la fel ca cele folosite de Gheorghe Moroşan pentru a-i lega pe cei doi muncitori.

Interviul complet cu explicaţiile directorului SIAS, în imaginile de mai sus.

×
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close