Antena 3 CNN Actualitate Directorii au salarii plafonate - subalternii rămân cu venituri de sute de milioane

Directorii au salarii plafonate - subalternii rămân cu venituri de sute de milioane

Directorii au salarii plafonate - subalternii rămân cu venituri de sute de milioane
07 Ian 2009   •   08:09

Mult anunţatele plafonări ale salariilor monstru din instituţiile de stat, anume ale directorilor de agenţii nu vor schimba foarte mult balanţa bugetului. Astfel, deşi directorii nu mai au voie să primească mai mult de 4800 de lei, subalternii acestora primesc sute de milioane de lei pe lună, în condiţiile în care guvernul nu poate modifica grila de salarizare a acestora.
Angajaţii pe posturi de execuţie îşi vor păstra salariile şi sporurile, asiguraţi de Codul Muncii, de alte legi organice şi de contractele colective de muncă (la nivel naţional, de ramură şi societate). Astfel se va ajunge ca un subaltern să câştige de zeci de ori mai mult decât directorul, scrie Gândul. Publicaţia oferă exemplul surorilor Andreea şi Loredana Frăsie, de 28, respectiv 23 de ani, de la Autoritatea Aeronautică Civilă, instalate în funcţie de Florea Geică, care câştigă 350, respectiv 124 de milioane de lei vechi, iar salariile lor nu pot fi micşorate, din pricina Codului Muncii şi a contractului colectiv de muncă.
Astfel că marile reduceri de cheltuieli şi aberaţiile de plată ale angajaţilor par să se fi înzăpezit.
Deşi salariile de la Autoritatea Aeronautică Civilă au fost făcute publice încă de anul trecut, noul director, Adrian Vasilache, recunoaşte că nu are prea multe soluţii la îndemână pentru a le plafona lefurile subalternelor sale, singura variantă fiind desfiinţarea posturilor. Mai mult, Vasilache susţine că nu poate micşora lefurile în instituţie, pentru că ?nimeni nu stă la un salariu de 1.000 de euro?.
El a ales de altfel soluţia desfiinţării postului de director adjunct, ocupat de Andreea Frăsie, care va fi retrogradată la postul de inspector, fapt ce promite că se va produce la revenirea angajatei din concediu medical.
Situaţia nu este singulară la nivelul României, fiind numeroase cazuri în care angajaţii depăşesc salarizarea directorilor. Într-un comunicat transmis pentru Gândul, guvernul precizează cum doreşte să reglementeze situaţia la nivel naţional. ?În ceea ce priveşte salarizarea persoanelor de execuţie şi a personalului de conducere cu rang inferior celui de director/director general din societăţile, companiile şi regiile cu capital integral sau majoritar de stat, potrivit informaţiilor primite de la Ministerul Muncii, în aceste situaţii operează negocierile colective.
Referitor la personalul de execuţie şi la personalul de conducere cu rang inferior celui de director/director general de la Autoritatea Aeronautică Civilă, în această situaţie operează Contractul colectiv de muncă unic la nivel naţional, la nivel de ramură Ť Transporturi ť pe anii 2008-2010 cu nr.722/03/24.01.2008 şi cel negociat şi încheiat la nivelul unităţii.În aceste condiţii, impunerea unei noi ierarhii se poate realiza numai prin renegocierea contractului colectiv cu ocazia expirării acestuia sau pe perioada de derulare, când ambele părţi doresc acest lucru şi numai cu acordul ambelor părţi. Totodată, este necesară modificarea unor acte normative cum ar fi: Legea nr.53/2003-Codul Muncii, cu modificările şi completările ulterioare şi Legea nr.130/1996, republicată - privind contractul colectiv de munca ? legi care au caracter organic?.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: companii de stat salarii bugetari
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close