Antena 3 CNN Actualitate Directorul adjunct al Finanţelor Publice Alba, arestat preventiv, alături de alţi trei angajaţi ai instituţiei

Directorul adjunct al Finanţelor Publice Alba, arestat preventiv, alături de alţi trei angajaţi ai instituţiei

Directorul adjunct al Finanţelor Publice Alba, arestat preventiv, alături de alţi trei angajaţi ai instituţiei
Sursa foto: Foto: publicrecordssearchonline.org
12 Mai 2011   •   08:24

Cei patru angajaţi ai Finanţelor Publice din Alba au fost arestaţi preventiv, joi dimineaţă. Ei sunt acuzaţi de sprijinirea unui grup infracţional. Printre cei arestaţi se află şi directorul adjunct al instituţiei.

Cei patru angajaţi ai Fiscului sunt acuzaţi că i-au ajutat pe mai mulţi patroni să acopere ilegalităţi. Astfel, oamenii de afaceri nu mai plăteau taxe şi impozite. Prejudiciul este de peste două milioane de lei.

Miercuri, directorul adjunct al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Alba, Ioan Dobra, a fost reţinut de DIICOT. El este fratele senatorului PDL Nicolae Dobra. Alături de el au fost reţinuţi, tot pentru 24 de ore, şi alţi trei angajaţi de la DGFP Alba.

Dobra s-a prezentat miercuri la DIICOT Alba, spunând că nu i s-a adus nicio acuzaţie şi că a venit pentru discuţii, transmite Agerpres. Alături de el au fost audiaţi Dorin Nicolae Conţan, şef serviciu, şi doi inspectori fiscali, despre care procurorii spun că şi-au încălcat atribuţiile de serviciu, efectuând activităţi incompatibile cu funcţia deţinută, precum asigurarea de consultanţă sau prestarea de servicii şi că au efectuat controale formale la societăţile învinuiţilor, toate acestea în scopul obţinerii direct sau indirect de foloase materiale.

Poliţişti de la Biroul de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia şi procurori ai DIICOT Alba Iulia au efectuat zece percheziţii pe raza judeţului, în vederea destructurării unei grupări infracţionale organizate, specializate în săvârşirea de infracţiuni din sfera macrocriminalităţii economico-financiare.

Este vorba despre învinuiţii Luca Anversa, Cosmin Ioan Limbean, Elena Avram şi Ana Maria Goia care constituiau o grupare, având drept scop efectuarea unor activităţi comerciale, direct sau prin societăţi comerciale interpuse, fără a le înregistra în evidenţele contabile ale societăţilor comerciale sau efectuarea unor înregistrări nelegale, având drept consecinţă eludarea plăţii taelor şi impozitelor datorate bugetului de stat şi obţinerea  de beneficii financiare substanţiale.

Valoarea prejudiciului este estimată la 2.200.000 de lei, reprezentând impozit pe profit şi TVA.

Activitatea infracţională a învinuiţilor a fost sprijinită de angajaţi ai DGFP Alba, respectiv de Ioan Dobra - director adjunct eecutiv, Dorin Nicolae Conţan - şef serviciu, Ioan Lazăr, Mihail Ioan Sârbu, Dănuţ Ioan Ispas şi Cristina Cioată - inspectori fiscali, care, potrivit procurorilor, şi-au încălcat atribuţiile de serviciu.

Directorul adjunct al DGFP Dobra Ioan se afla în conflict de interese, în condiţiile în care auditarea uneia din firmele administrate de membrii grupării a fost realizată de o societate la care acţionar era soţia sa, iar misiunile de audit au fost făcute efectiv de fiul său.

Procurorii DIICOT au dispus începerea urmăririi penale pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire şi sprijinire a unui grup infracţional, evaziune fiscală, favorizarea infractorului, conflict de interese, omisiunea sesizării organelor judiciare.

×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close