Antena 3 CNN Actualitate Led Zeppelin, primul concert după 20 de ani

Led Zeppelin, primul concert după 20 de ani

Led Zeppelin nu a mai fost văzută în concert de 19 ani. Cu toate acestea ei se vor reuni din nou luni, 10 decembrie 2007, pe O2 London's Arena pentru a concerta în memoria fondatorului casei de muzică Atlantic Records, Ahmet Ertegun, cu care trupa a colaborat la începutul carierei. Ertegun a decedat în 14 decembrie 2006, la vârsta de 83 de ani, după ce s-a rănit în timpul unui concert pe care Rolling Stones îl susţinea la New York cu ocazia celei de-a 60-a aniversări a lui Bill Clinton.

Led Zeppelin, primul concert după 20 de ani
de Raluca Moţei    |    07 Dec 2007   •   13:39

A fost înmormântat pe 18 decembrie la Istanbul. Cei trei membri în viaţă ai trupei: Robert Plant, Jimmy Page şi John Paul Jones vor cânta alături de Jason Bonham, fiul lui John Bonham.. ?Pentru noi Atlantic Records a rămas întotdeauna un prieten apropiat, Acest concert va fi tributul adus de noi vieţii şi activităţii unui om de care ne leagă o îndelungată prietenie.?, a declarat Robert Plant. La show vor mai participa şi alţi artişti cu care Ertegun a colaborat de-a lungul carierei, precum Pete Townshend, Foreigner, Bill Wyman and the Rhythm Kings sau Paolo Nutini.

Datorită cererii extrem de mari, doritorii au fost aleşi printr-o tragere la sorţi care a avut loc pe site-ul www.ahmettribute.com. Preţul iniţial al biletului era de aproximativ 250 de dolari, iar banii strânşi în urma vânzărilor de bilete vor fi donaţi Fundaţiei pentru Educaţie Ahmet Ertegun. Cu toate acestea fanii infocaţi sunt în stare să sacrifice orice sumă pentru a vedea legenda din nou pe scenă. Unul dintre aceştia este şi Kenneth Donnell din Glasgow, care a cumpărat la o licitaţie cu scop caritabil douî bilete la concertul de reuniune al trupei contra sumei de 83.000 de lire sterline. Iată în continuare povestea unei trupe de legendă

Led Zeppelin - The Song Remains The Same

Când formaţia Yardbirds s-a dizolvat în iulie 1968, chitaristului Jimmy Page i-au rămas numele grupului, un contract de înregistrări şi o serie de aranjamente neîndeplinite. De aceea se decide să înfiinţeze formaţia New Yardbirds, spre a efectua un turneu în Peninsula Scandinavă. Primul instrumentist cu care a venit în contact a fost John Paul Jones, chitaristul intenţionând a-i alătura totodată şi pe Terry Reid şi B. J. Wilson. spre a completa grupul. Dar, aceştia doi nefiind disponibili, a apelat la Robert Plant şi John Bonham, foşti componenţi ai formaţiei Band Of Joy. Curând grupul adoptă o nouă denumire, la sugestia lui Keith Moon (bateristul trupei The Who), Led Zeppelin.

Primiţi cu apatie de publicul britanic, Led Zeppelin pleacă peste ocean, unde după editarea primului album dobândesc în scurt timp consacrareea, fiind apreciaţi ca cei mai de seamă ?succesori artistici? ai fostului grup Cream şi totodată ca principala rivală a lui Jeff Beck Group. Acest prim album, considerat ?sofisticat, dar plin de energie?, includea două piese importante: ?Communication Breakdown? şi ?Dazed And Confuzed?.

Communication Breakdown - 1969

Al doilea LP, care purta generic numele formaţiei, a constituit o extindere şi o argumentare a debutului. Din cuprinsul său trebuie amintită piesa ?Whole Lotta Love?. Acest album marchează începutul unei perioade în care Led Zeppelin devenise obiectul atracţiei internaţionale a iubitorilor muzicii rock.

Whole Lotta Love - 1969

Deşi al treilea album a avut la bază stilul hard rock, el a emanat şi o direcţie mai subtilă, odată cu introducerea influeţelor folk, caracteristică ce avea să se contureze mai pregnant odată cu editarea albumului "Led Zeppelin IV". Astfel, acest album găzduieşte deopotrivă piese rock, în forţă, precum "Black Dog? sau ?Rock And Roll?dar şi cântece pline de rafinament precum ?Stairway To Heaven?.

Stairway To Heaven - Fragment din filmul "The Song Remains The Same, 1976

Deşi nu a fost niciodată lansată ca single, ?Stairway To Heaven? este în continuare cea mai cerută piesă la posturile de radio şi este desemnată de multe clasamente ?cea mai bună melodie a tuturor timpurilor?. Partea instrumentală este compusă de Jimmy Page, Iar versurile îi aparţin lui Robert Plant, care spunea că "Mâna mea scria versurile 'There's a lady who's sure, all that glitters is gold, and she's buying a stairway to Heaven'. M-am uitat la ele şi aproape am căzut de pe scaun?. Plant a explicat că versurile sunt o viziune cinică despre o femeie care capătă întotdeauna ce îşi doreşte fără să dea nimic în schimb. Înregistrările la melodie au început în decembrie 1970 şi s-au terminat în noiembrie 1971.

Beneficiind de un impresar excepţional, Peter Grant, Led Zeppelin şi-a consolidat o reputaţie stabilă în rândul publicului rock de pretutindeni. Aceasta s-a datorat nu doar activităţii susţinute, fidelităţii membrilor faţă de grup ci şi unei alte caracteristici: Led Zeppelin şi-a concentrat eforturile exclusiv în domeniul înregistrării de albume LP şi concertelor. Nu a avut apariţii TV şi niciun disc single oficial, sfera înregistrărilor restrângându-se la editarea unui album o dată la 18 luni, răstimp în care fiecare piesă era lucrată cu grijă.

În 1974, trupa şi impresarul său au întemeiat casa de discuri ?Swansong? sub auspiciile firmei ?Atlantic?, iar în 1976 trupa a lansat filmul ?The Song Remains The Same?, împreună cu coloana sonoră. La sfârşitul anilor '70 Led Zeppelin a înregistrat puţin şi nu a avut multe apariţii live. Atmosfera a devenit din ce în ce mai sunbră după moartea prietenului lor Keith Moon, iar moartea bateristului John Bonham în 1980 a însemnat şi destrămarea trupei. Membrii rămaşi s-au mai reunit doar ocazional pentru a da concerte de caritate.

Componenţă: Jimmy Page ? chitară, Robert Plant ? voce, John Bonham ? baterie, John Paul Jones ? bass.

Discografie: Led Zeppelin (1969), Led Zeppelin II (1969), Led Zeppelin III (1970), Four Symbols (1971) (titlu neoficial), Houses of the Holy (1973), Physical Graffiti (1975), Presence (1976), The Song Remains the Same (1976), In Through the Out Door (1979).

După ce trupa a încetat înregistrările au mai apărut: CODA (1982), Remasters (1990), Profiled (1990), Box Set (1990), Box Set II (1993), Complete Studio Recordings (1993), BBC Sessions (1997), Early Days: Best of Led Zeppelin Volume One (1999), Latter Days: Best of Led Zeppelin Volume Two (2000), How the West Was Won (2003).

Patru nume, o singură legendă

Robert Plant - Sunt reflecţia a ceea ce cânt

Plant, născut pe 20 august 1948, vocea legendarei trupe Led Zeppelin, este unul dintre cei mai faimoşi solişti vocali ai secolului al XX-lea. Şi-a început cariera colaborând cu diverse trupe precum Band Of Joy cu care nu a înregistrat un succes deosebit dar a fost suficient pentru ca vocea sa să se facă auzită în lumea muzicală a momentului. Când chitaristul Jimmy Page se afla în căurarea unui vocal şi a auzit pentru prima dată vocea lui Plant, nu a stat mult pe gânduri.

Cei doi au început să colaboreze imediat la reeditarea unor blues-uri mai vechi. În felul acesta cei doi au semnat certificatul de naştere a trupei Led Zeppelin, considerată de mulţi ca fiind cea mai valoroasă trupă rock din lume. Succesul extraordinar al trupei a venit odată cu apariţia piesei ?Stairway To Heaven?, o fantezie epică cu influenţe de folk, blues, folclor celtic şi hard rock. Deşi melodia nu a fost niciodată lansată ca single, deşi versurile au fost scrise în grabă şi a fost în general vândută la negru, piesa se află încă pe primul loc în diverse clasamente ale celor mai bune melodii din toate timpurile.

Împreună cu Led Zeppelin, Robert Plant a înregistrat un succes extraordinar. Într-un moment de exagerată încredere în sine chiar i-a declarat unui reporter ?Sunt un Dumnezeu cu părul auriu?. Dar încrederea în sine s-a destrămat după un accident de maşină petrcut în 1975 în insula grecească Rodos în urma căruia au fost răniţi atât el cât şi soţia sa. Pe perioada de recuperare a trebuit să amâne înregistrările la albumul ?Presence? Prăbuşirea definitivă s-a produs în 1977 când fiul său cel mare, Karac, a murit din cauza unei infecţii la stomac. Piesa ?All My Love? a fost dedicată morţii fiului său, dar se pare că tocmai aceste tragedii au dus la destrămarea trupei.

Anii '80 au reprezentat pentru Plant începutul unei cariere solo de succes. Insistenţele fanilor au dus la scurte reuniuni ale trupei Led Zeppelin, iar în 2005 Robert Plant şi-a alcătuit o nouă formaţie, Strange Sensation, alături de care a lansat albumul Mighty Rearranger. Nu şi-a încheiat însă colaborarea cu vechiul său prieten Jimmy Page cu care mai concertează uneori şi astăzi.

Jimmy Page - Am crezut întotdeauna în muzica pe care am creat-o

James Patrick Page, cunoscut în lumea muzicală simplu ca Jimmy Page, este unul dintre cei mai importanţi chitarişti din istoria rock and roll-ului. Născut pe 9 ianuarie 1944 în suburbia londoneză Heston, Page este unul dintre membrii fondatori ai legendarei trupe britanice Led Zeppelin. Înainte de a cânta împreună cu Led Zeppelin, a făcut parte din trupa The Yardbirds din 1966 până în 1968. Jimmy Page este considerat cel mai adesea un chitarist de o importanţă crucială în evoluţia muzicii contemporane, iar numele lui îl găsim alături de chitarişti precum Eric Clapton, Jeff Beck sau Jimi Hendrix.

Jimmy Page a început să cânte la chitară la vârsta de 12 ani, influenţat la început de artişti ca Johnny Day de la The Everly Brothers sau Scotty Moore şi James Burton, ambii chitarişti care au colaborat la înregistrările lui Elvis Presley. De altfel piesa ?Baby Let's Play House? se număra printre piesele favorite pe care Page obişnuia să le interpreteze la prima sa chitară, un Gibson second hand fabricat în 1949. La vârsta de 14 ani Page a participat la un show de televiziune realizat de ITV şi intitulat ?Search For Stars?. După absolvirea şcolii Page intenţiona să lucreze ca asistent de laborator, dar la scurt timp pasiunea sa pentru muzică a învins.

După ce până în 1965 colaborase cu mai multe trupe de succes precum The Rolling Stomes, The Kinks sau The Who, Page a fost invitat să îl înlocuiască pe Eric Clapton în trupa The Yardbirds, invitaţie pe care însă a refuzat-o iniţial, în locul său propunându-l pe Jeff Beck. A acceptat-o în 1966, şi s-a alăturat trupei, iniţial ca bassist, pentru ca mai târziu să îl înlocuiască pe Beck la chitară. Formaţia nu a avut însă foarte mare succes, avea nevoie de un aer nou. Aşa a apărut noul proiect The New Yardbirds, care într-un final a devenit Led Zeppelin. Experienţa acumulată alături de Yardbirds însă a fost esenţială pentru cariera şi succesul înregistrat de Led Zeppelin. Ca producător, compozitor şi chitarist, Jimmy Page a devenit una dintre cele mai cunoscute şi apreciate figuri de pe scena muzicală a vremii.

În 1980, când Led Zeppelin s-a despărţit, Page a încercat să formeze un super-grup împreună cu ex-membrii trupei Yes. Proiectul nu a fost finalizat, dar Jimmy Page a reuşit totuşi o revenire spectaculoasă pe scenă în 1983 prin seria de concerte ARMS Charity. Au urmat apoi o serie de proiecte alături de Roy Harper, Paul Rodgers, Graham Nash, David Coverdale, dar şi de fostul său coleg de trupă Robert Plant, cel care fusese odată vocea Led Zeppelin. Colaborarea cu Plant a dus chiar la un turneu european pe care l-au susţinut împreună în perioada 1995 - 1998. Albumul lor, "No Quarter" este o compilaţie pe care putem regăsi atât vechi piese Led Zeppelin re-înregistrate, dar şi piese noi. Începând cu 1990 Jimmy Page a participat la numeroase concerte de caritate.

John Paul Jones - Pare să fie o lege a firii, cei care nu riscă nu câştigă

John Paul Jones este pseudonimul lui John Baldwin, născut pe 3 ianuarie 1946. A fost basistul şi clăparul trupei Led Zeppelin până la destrămarea ei după moartea lui John Bonham. Pseudonimul i-a fost sugerat de un prieten după ce văzuse numele pe afişul publicitar al unui film în Franţa. A învăţat să cânte la clape de la tatăl său, Joe Baldwin, care era un pianist cunoscut în anii '40 ? '50. mama lui era de asemenea implicată în industria muzicală, iar familia concerta adesea împreună.

John Paul Jones s-a alăturat primei trupe, The Deltas, la vârsta de 15 ani. Apoi a cântat la bass în trupa londoneză de blues Jett Blacks. Marea intrare în scenă s-a petrecut în 1962 când i-a cunoscut pe Jet Harris şi Tony Meehan, alături de care a cântat doi ani, timp în care au ajuns pe locul 1 în topuri cu piesa ?Diamonds?. În 1964 a început să colaboreze cu Decca Records, iar între 1964 şi 1968 îl găsim alături de o sumedenie de artişti importanţi, inclusiv The Rolling Stones, Herman's Hermits, Donovan, Jeff Beck, Cat Stevens, Rod Stewart, Shirley Bassey sau Lulu.

Pe Jimmy Page l-a cunoscut în timp ce înregistra împreună cu Donovan. Cei doi şi-au început însă colaborarea pe albumul ?Little Games? unde Jones a contribuit atât pe partea de aranjament orchestral cât şi ca instrumentist. Deşi albumul nu a avut un succes răsunător, Page şi Jones au decis să continue colaborarea. Un an mai târziu, atunci când Chris Dreja a decis să plece, Jones a fost prima alegere a lui Page de a prelua rolul de basist al trupei The New Yardbirds, cea care urma să devină Led Zeppelin. În ciuda faptului că lumina reflectoarelor era îndreptată în special către Robert Plant şi Jimmy Page, temperamentul, talentul şi experienţa lui John Paul Jones au fosr cruciale în formarea sound-ului Led Zeppelin.

Lui Jones i se datorează liniile de bass clasic, acordurile inconfundabile de pe ?Dazed and Confused? sau influenţele funk pe care le-a introdus în piese precum ?The Lemmon Song? sau ?What Is and What Should Never Be?. La toate acestea s-au adăugat şi talentul său de clăpar, care au dus Led Zeppelin pe o treaptă superioară a heavy metal-ului.

Deşi membru al trupei Led Zeppelin, Jones nu a renunţat la colaborarea cu alţi muzicieni. În 1970 a revenit în studio alături de Peter Green, cu care a colaborat la realizarea albumului ?The End of the Game?, iar în 1974 a realizat aranjamentul orchestral pentru albumul ?Cominţ Atcha? al Madelinei Bell.

După 1980 îl regăsim alături de artişti celebri precum REM, Heart, Ben E. King, Paul McCartney The Mission, La Fura Dels Baus, Brian Eno sau The Butthole Surfers. A fost implicat de asemenea în realizarea coloanei sonore a filmelor ?Give My Regards to Broad Street? şi ?Scream for Help?.

Albumul său solo de debut, ?Zooma?, a fost lansat în septembrie 1999 şi a fost urmat în 2001 de albumul ?Thunderthief? care reprezintă şi debutul său ca solist vocal.

John Bonham - Cu Led Zeppelin am încercat ceva diferit de fiecare dată

John Henry Bonham s-a născut la 31 mai 1948 în Redditch, Marea Britanie.şi a început să cânte la de la vârsta de 5 ani, când îşi improvizase o baterie din cutii de alimente şi borcane de cafea. Prima baterie adevărată a primit-o la 15 ani, un Premier. După ce a terminat studiile s-a angajat alături de tatăl său în construcţii, iar în timpul liber cânta împreună cu diferite trupe, prima dintre acestea fiind Terry Webb and the Spiders unde a cunoscut-o şi pe viitoarea lui nevastă. Cu timpul s-a decis să se dedice în totalitate carierei de baterist. Doi ani mai târziu s-a alăturat trupei Crawling King Snakes, al cărei solist vocal era tânărul Robert Plant. În această perioadă Bonham şi-a căpătat reputaţia de ?cel mai zgomotos baterist? şi care reuşea adesea să spargă bateria în timpul concertului.

Cand Jimmy Page a decis să formeze o trupă, prima opţiune ca solist vocal a fost Terry Reid, care însă a refuzat şi l-a propus pe Robert Plant. La rândul lui Plant l-a propus pe Bonham la baterie. Perioada petrecută împreună cu Led Zeppelin, stilul său inconfundabil, forţa pe care o degajă din spatele tobelor, toate acestea i-au adus celebritatea. Influenţa lui se simte în interpretările majorităţii bateriştilor hard rock sau heavy metal. Solo-urile lui durau adesea chiar mai mult de jumătate de oră.

În perioada în care a cântat în Led Zeppelin, Bonham era de asemenea şi un pasionat colecţionar de maşini sport vechi şi motociclete, pe care le păstra la ferma familiei, The Old Hyde. El mai colabora si cu alti artisti iar în 1970 a înregistrat albumul ?Lord Sutch and Heavy Friends? împreună cu Screaming Lord Sutch. De asemenea a bătut pentru Roy Wood pe albumul ?On The Road Again? (1979), apoi pentru Wings în proiectul ?Back to the Egg Rockestra?.

Lui Bonham însă îi displăcea să fie departe de familie perioade îndelungate. De asemenea nu agrea zborul cu avionul. Asemenea factori au crescut tensiunea nervoasă dar şi cantitatea de alcool pe care o consuma. Pe 24 septembrie 1980, Bonham era luat de l hotel de Rex King, asistent al trupei Led Zeppelin. Băieţii se pregăteau pentru turneul din Statele Unite, primul turneu al lor din 1977. Pe drum a băut foarte multă votcă, a continuat şi la studio. Seara târziu s-au retras la casa lui Page din Windsor. După miezul nopţii Bonham a adormit şi a fost dus la culcare. Managerul turneului. Benji LeFevre a fost cel care l-a găsit mort a doua zi dimineaţă. În ciuda speculaţiilor presei, nici o urmă de drog nu a fost descoperită în sângele bateristului.A fost înmormântat la în cimitirul Rushock, aproape de ferma The Old Hyde.

 

 

 

×
Subiecte în articol: Led Zeppelin
Parteneri
Mărturia exclusivă a celui care l-a dus pe Prințul Paul în Malta
x close