Antena 3 CNN Actualitate Dr. Calu: Moţii ne-au găsit când trebuia. Focul începea să se stingă şi, ca medic vă spun, nu mai trăiam mult

Dr. Calu: Moţii ne-au găsit când trebuia. Focul începea să se stingă şi, ca medic vă spun, nu mai trăiam mult

Dr. Calu: Moţii ne-au găsit când trebuia. Focul începea să se stingă şi, ca medic vă spun, nu mai trăiam mult
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    28 Ian 2014   •   20:26
Medicul Valentin Calu, rănit în accidentul aviatic din Apuseni, spune că momentul prăbuşirii avionului este "tulbure" pentru el, întrucât s-a lovit la cap şi, fiind inconştient, a fost împins afară din aeronavă de doctorul Ianceu, adăugând că are "un respect de nedescris" pentru moţii care i-au salvat.

De asemenea, medicul consideră că s-a născut a doua oară, "şi am ziua de 20 ianuarie 2014, ca a doua zi de naştere, m-am născut a doua oară".

Reprezentanţii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) din Cluj-Napoca au susţinut, marţi, o conferinţă de presă, în cadrul căreia medicul Valentin Calu, internat în această unitate sanitară după accidentul aviatic de săptămâna trecută din Munţii Apuseni, a răspuns, prin telefon, mai multor întrebări ale jurnaliştilor.
 
În ceea ce priveşte starea de sănătate, doctorul a spus că se simte din ce în ce mai bine şi a mulţumit echipei medicale care îl îngrijeşte.

Întrebat ce s-a schimbat în viaţa sa după accidentul aviatic, medicul Calu a răspuns: "După un astfel de accident din care, de obicei, scapă cei norocoşi, se ordonează lista de priorităţi, adică lucrurile simple, pe care un om obişnuit le face fără să le aprecieze, devin nişte descoperiri interesante. Leziunile pe care eu le-am suferit sunt reversibile şi tratabile, mă voi întoarce la locul de muncă şi îmi reiau activitatea chirurgicală şi o să încerc să acord mai multă importanţă şi părţii frumoase a vieţii".
 
El a fost întrebat apoi ce s-ar fi întâmplat dacă nu ar fi fost găsiţi de localnici.
 
"Este un subiect extrem de emoţionant pentru mine. Am un respect de nedescris pentru oamenii ăia, nu pot să spun în cuvinte ce am simţit când am văzut lanterne şi când am auzit strigătele de chemare în pădure. Asta e România adevărată, sunt oameni extraordinari şi deosebiţi. Şi-au dat jos hainele de pe ei, ne-au făcut foc, ne-au purtat pe braţe ca pe copiii lor. Ne-au găsit când trebuia, focul nostru începea să se stingă şi, ca medic, vreau să vă spun că nu mai rezistam mult timp", a povestit Calu.
 
Referitor la prăbuşirea avionului, medicul Calu a spus că pentru el este un moment "tulbure", întrucât s-a lovit la cap.
 
"Eu m-am lovit la cap şi ţin minte doar momentul primului impact, ştiu că am ajuns undeva afară şi unul dintre colegi, dr. Ianceu, mi-a spus că m-a împins afară din avion că eram în stare de inconştienţă. Ştiu că am sunat-o pe dr. Safta, i-am spus că ne-am prăbuşit, după care a venit un număr mare de apeluri şi mi s-a descărcat bateria la telefon", a spus Calu.
 
Întrebat ce l-a impresionat la acţiunea de salvare, medicul a răspuns: "M-au impresionat moţii, am a doua zi de naştere acum, m-am născut în Ţara Moţilor, o să îmi iau probabil şi un nume de moţ la un moment dat. M-a impresionat lanţul uman care ne-a scos de acolo. M-au impresionat colegii de la SMURD".
 
El a mai spus că este convins că Dumnezeu i-a dat o nouă şansă.
 
"Sunt convins că Dumnezeu mi-a dat o nouă şansă. Unii oameni vor pune întrebări cu iz de ateu, că de ce nu a dat şi celorlalţi sau cum s-a întâmplat. Asta nu cred că noi suntem în măsură să facem judecăţi. Din punctul meu de vedere, Dumnezeu mi-a dat o nouă şansă", a afirmat Valentin Calu.

Pe 20 ianuarie, pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion şi-au pierdut viaţa după ce un avion de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul căruia se afla un echipaj medical a aterizat forţat  într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba.

Medicul Valentin Calu este unul dintre cei cinci supravieţuitori ai accidentului aviatic din Munţii Apuseni în urma căruia au murit pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion.
 
Pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion şi-au pierdut viaţa după ce un avion de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul căruia se afla un echipaj medical a aterizat forţat, în 20 ianuarie, într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba.
 
Citiţi şi Dr. Zamfir nu ar ezita să urce din nou în avion, pentru un transplant: Rămân legat prin "fire invizibile" de toţi cei cu care am fost
 

×
Subiecte în articol: accident aviatic Apuseni
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close