Antena 3 CNN Actualitate Dr. Tudor Ciuhodaru, sfaturi utile pentru masa de Crăciun: "Astfel este facilitată digestia”

Dr. Tudor Ciuhodaru, sfaturi utile pentru masa de Crăciun: "Astfel este facilitată digestia”

Pregătirile pentru masa de Crăciun sunt pe ultima sută de metri. Medicii însă ne recomandă să fim atenți la aceste reguli simple, indiferent dacă am ţinut post sau nu, pentru a ne bucura de Sărbători fără probleme, mai ales de natură digestivă.

Dr. Tudor Ciuhodaru, sfaturi utile pentru masa de Crăciun: "Astfel este facilitată digestia”
Sursa foto: Pexels
de Claudia Popovici    |    22 Dec 2022   •   18:18

Mai exact, medicii atrag atenţia că nu trebuie să ne ascundem după medicație pentru a avea motive să mâncăm sau să bem în exces la masa de Crăciun. 

„După perioada de post, mai ales dacă aveţi afecţiuni digestive cronice, încercaţi să reluaţi progresiv alimentaţia normală. Puteţi începe cu brânzeturi, legume, fructe, carne de pasăre, urmate, în cantitate medie, de ciorbă şi friptură”, recomandă dr. Tudor Ciuhodaru.

Dr. Tudor Ciuhodaru, sfaturi utile pentru masa de Crăciun

"Dacă vreți să petreceți în familie sărbătorile de iarnă – Crăciunul şi Anul Nou – şi nu prin spitale, trebuie respectate câteva reguli simple, indiferent dacă aţi postit sau nu, adaptată patologiei de bază. Adică nu dăm startul la supraalimentare de la primele ore ale dimineții.

Este obiceiul ca după slujba de Crăciun toată lumea să se aşeze imediat la masă. Mai bine așteptăm orele prânzului, iar alimentele trebuie introduse treptat, nu toate deodată.

"Beţi cu capul, nu cu stomacul"

Adică putem începe cu o salată de crudități, o garnitură de legume făcute la grătar, asezonate cu friptură, o felie de ananas crud, nu din conservă. Astfel este facilitată digestia”, a explicat dr. Tudor Ciuhodaru, potrivit bzi.ro

Beţi cu capul, nu cu stomacul. Beţi mai ales în asociere cu mâncarea grasă specifică sărbătorilor noastre mai ales acum la sfârşit de an. Asta pentru a preveni pancreatitele, ulcerele, hemoragiile digestive, colicile biliare”, mai recomandă medicul Tudor Ciuhodaru. 

×
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close