Antena 3 CNN Actualitate Dr. Virgil Musta a răbufnit: "E şi personal medical care nu crede în COVID". Ce spune medicul din "prima linie" despre scenariul negru al Guvernului

Dr. Virgil Musta a răbufnit: "E şi personal medical care nu crede în COVID". Ce spune medicul din "prima linie" despre scenariul negru al Guvernului

Scenariul negru făcut de guvern, potrivit căruia România ar putea înregistra la jumătatea lui august peste 1.500 de cazuri zilnice noi de coronavirus, ar putea deveni plauzibil, atrage atenţia medicul Virgil Musta, care se află în prima linie în lupta cu COVID. Un aspect grav subliniat de cel care a vindecat multe astfel de cazuri este acela că, mai nou, ne confruntăm şi cu cadre medicale care nu cred în existenţa virusului.

Dr. Virgil Musta a răbufnit: "E şi personal medical care nu crede în COVID". Ce spune medicul din "prima linie" despre scenariul negru al Guvernului
Sursa foto: Hepta
de Milena Niță    |    22 Iul 2020   •   10:29

Dr. Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeş din Timișoara, spune că prognoza făcută de Guvern, potrivit căreia România ar putea atinge 1200-1600 cazuri noi de COVID pe zi, devine un scenariu plauzibil, dacă oamenii nu vor respecta regulile recomandate de medici pentru perioada pandemiei.

"Da, este posibil să ajungem la aceste cazuri, dacă nu se înţelege să menţinem cele trei reguli de aur: purtarea măştii, distanţa fizică şi spălatul mâinilor. Avem o creştere exponenţială a cazurilor. 

Dar am speranţa că, după cazurile grave de coronavirus care au fost şi oamenii au murit, lumea o să înţeleagă că nu e de joacă şi nu o să mai spună că `pe noi nu ne poate afecta` şi va respecta regulile. Eu sper că nu se ajungă la prognoza guvernului, în ce priveşte numărul cazurilor noi de coronavirus", a declarat dr. Virgil Musta, marţi seara, pentru Antena3.ro.

Cum arată prognoza Guvernului

Luna august ar putea fi catrastrofală în ce priveşte numărul cazurilor noi înregistrate cu coronavirus la noi în ţară. O prognoză realizată de guvernul României în acest sens vorbeşte de peste 1.500 de cazuri de COVID-19 zilnice.

Numărul cazurilor de infectare cu coronavirus ar putea creşte până la 1.200-1.600 de cazuri zilnic, la jumătatea lunii viitoare, scrie în nota de fundamentare a hotărârii de guvern prin care a fost prelungită cu încă 30 de zile starea de alertă pe teritoriul României.

Începând de la jumătatea lunii iunie, evoluția cazurilor noi confirmate a urmat o rată de reproducere supraunitară. Menținerea acestui trend de evoluție a situației ar putea să ducă la atingerea unui număr zilnic de cazuri între 1200-1600 la jumătatea lunii august", se arată în nota de fundamentare a hotărârii de guvern.

Dr. Musta: Lumea crede în fake news şi spune că nu are libertate, dacă menţine regulile

Întrebat cum s-a ajuns la această înmulţire destul de rapidă a cazurilor zilnice - având în vedere că România a înregistrat marţi un record negativ, de 994 bolnavi de COVID în 24 de ore, iar în urmă cu 3-4 săptămâni erau circa 300 de cazuri pe zi - dr. Musta a enumerat, printre motive, adunările de pe litoral şi fake-news-urile.

"Acum trei săptămâni, aveam cinci internări şi un caz nou de coronavirus pe zi. Trebuie spus că este un atac din partea celor care doresc destabilizare, fake news şi lumea crede. Lumea spune că nu avem libertate dacă menţinem regulile, lumea a crezut în fake news.

Creşterea cazurilor este o consecinţă şi la ce s-a întâmplat în urmă cu două săptămâni, la adunările de la mare, la manifestări, acolo unde nu s-a respectat nimic, nicio regulă şi erau focare", a punctat medicul Musta.

Un alt aspect ridicat de specialist când vine vorba de creşterea cazurilor zilnice de COVID îl reprezintă şi persoanele bolnave, dar care nu prezintă simptome.

"Sunt multe cazuri în comunitate şi mai este o problemă, cea a asimptomaticilor. Ei sunt mulţi şi, din această cauză, trebuie să considerăm infectate multe persoane, pentru a fi precauţi. Acest virus se poate lua de oriunde în comunitate.

Am observat că la noi în judeţ, în Timişoara, majoritatea cazurilor nu provin din oraş, ci din mediul rural, unde oamenii consideră probabil că la ţară nu e nevoie de reguli", a explicat medicul infecţionist.

Virgil Musta: E personal medical care nu crede în COVID

În ce priveşte mesajele false şi teoriile conspiraţioniste care circulă mai ales pe internet, dr. Virgil Musta spune că s-a confruntat cu astfel de situaţii, dar nu numai în mediul virtual, ci chiar în spital. 

Mai mult, medicul atrage atenţia că a întâlnit nu numai pacienţi care spun că nu cred în existenţa coronavirusului, dar sunt cazuri şi în rândul cadrelor medicale. 

"Mai grav, am întâlnit şi o asistentă medicală care a considerat că nu există virusul, nu a respectat regulile şi, astfel, a îmbolnăvit colegi şi pacienţi. E vorba de peste şase îmbolnăviri", a declarat medicul. 

Ironia face că asistent medicală din această categorie a fost chiar pacient al spitalului Victor Babeş din Timişoara, acolo unde medicul Musta vindecă bolnavi de COVID-19.

"A fost internată la noi în spital, a spus că de ce o internăm că are are o viroză şi după scurt timp s-a externat. E vorba de personal medical care nu crede că boala poate fi mortală şi spunea că noi, medicii, exagerăm", a precizat dr. Musta, cel care numără sute de vindecări de COVID în prezent.

Vidul legislativ a existat a făcut ca oamenii să nu mai ţină cont de nimic

Cât despre noua lege a izolării şi carantinei, care a intrat în vigoare marţi, dr. Musta spune că a venit cam târziu, dar ajută.

"A venit puţin cam târziu, era mai bine dacă venea în urmă cu două săptămâni, ca pacienţii să fie internaţi 48 de ore. Acest vid legislativ care a existat a făcut ca oamenii să nu mai ţină cont de nimic.

Aceasta este o lege echilibrată, care permite izolarea la domiciliu şi permite ca persoana să fie evaluată de medic, pentru că dacă nu evaluează medicul cazul, e mai dificil de tratat", apreciază medicul infecţionist.

Ce putem face în continuare, ca să limităm pe cât posibil răspândirea virusului Sars CoV-2? 

"Să credem în doctori, să fim responsabili şi să respectăm cele trei reguli, reguli de aur pentru prevenţie, care se aplică şi în celelalte ţări, nu numai la noi: respectiv, purtarea măştii, păstrarea unei distanţe fizice şi igiena mâinilor", a recomandat dr. Virgil Musta, medic primar la Spitalul de Boli Infecţioase Victor Babeş din Timişoara.

×
Subiecte în articol: Virgil Musta coronavirus
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close