Antena 3 CNN Actualitate Dragoș Anastasiu trage un semnal de alarmă extrem de dur: ''Restaurantele nu vor mai avea capacitatea să redeschidă sau să continue activitatea!''

Dragoș Anastasiu trage un semnal de alarmă extrem de dur: ''Restaurantele nu vor mai avea capacitatea să redeschidă sau să continue activitatea!''

Bâlbele autorităților în privința redeschiderii restaurantelor îi duc la exasperare pe patronii de localuri. Dragoș Anastasiu, unul dintre jucătorii principali din domeniul HoReCa trage un semnal de alarmă extrem de dur și spune că până la finalul anului, peste jumătate dintre afaceri nu vor mai avea cum să deschidă.

Dragoș Anastasiu trage un semnal de alarmă extrem de dur: ''Restaurantele nu vor mai avea capacitatea să redeschidă sau să continue activitatea!''
Sursa foto: Antena 3
de Iulia Gorgorin    |    14 Oct 2020   •   11:30

Dragoș Anastasiu, unul dintre cei mai vocali oameni de afaceri români, a vorbit în exclusivitate la Antena 3 despre previziunea sumbră pe care a făcut-o cu privire la redeschiderea restaurantelor. 

''Am spus acest lucru dacă se întâmplă două lucruri. Dacă rămân închise sau nu se redeschid şi dacă nu vin ajutoare din partea statului.

50% din cei care activează în momentul de faţă în industrie, nu vor avea capacitatatea să redeschidă, sau să recontinue activitatea!

Lipsa de predictibilitate este greu de suportat şi ne uităm şi prin alte ţări, unde în mare, sau în totalitate, restaurantele nu s-au închis.

La noi se închid de pe azi pe mâine, ceea ce este grav, după care, la două zile diferenţă, e posibil să se redeschidă unele dintre ele, ceea ce ne bucură!

Pe de altă parte, noi am cerut prezenţa reprezentanţilor noştri în toate Comitetele de Urgenţă care iau astfel de decizii, pentru a putea fi acolo la masa discuţiilor, pentru a putea aduce argumentele noastre şi pentru a şti mai din timp ce se întâmplă. Gândiţi-vă că un restaurant face achiziţii. Cumpără şi se aprovizionează pentru o săptămână întreagă. A doua zi se închide. Ce face cu toată mâncarea?'', a spus Dragoş Anastasiu, antreprenor în turism.

 Dragoş Petrescu, fondatorul unui lanţ de restaurante, spune că pericolul cu care se confruntă industria HoReCa este unul real, iar jumătate din angajaţi ar putea fi disponibilzaţi.

''Pericolul este real, să pierdem jumătate din operatori. Cifra de afaceri este de sub 40%, comparată cu anul trecut. Probabil jumătate din angajaţii din HoReCa vor fi nevoiţi să îi disponibilzăm, ceea ce este foarte trist pentru România.

Chiar dacă am câştigat o bătălie vineri, în întâlnirea cu premierul României, ce s-a hotărât acolo s-a şi aplicat ieri, adică am rămas să fim deschişi în următoarele zile, însă războiul nu este pierdut şi este păcat să pierdem o astfel de industrie.

 Pe termen lung, pe modelul european, restaurantele trebuie să iasă din discuţia acestui procent, de trei la mie (...) Ajutorul de stat l-am discutat şi l-am agreat de principiu cu premierul României şi îl avem în lucru la Ministerul de Finanţe'', a adăugat Dragoş Petrescu.

Raed Arafat a prezentat, marți seara, noile restricții luate în contextul creșterii numărului de infectări cu SARS-CoV-2.

Referitor la programul teatrelor, cinematografelor, restaurantelor, cafenelelor

- Unde incidența este sub sau egală cu 1.5 la mie ele vor funcționa cu capacitatea de 50%

- Atunci când incidența depășește 1.5 și este până la 3 la mie vor funcționa cu capacitate de 30% iar programul va fi redus până la 23:00

- Atunci când incidența depășește 3 la mie, activitatea va fi sistată. Fac paranteză pentru hoteluri, care vor putea servi persoanele cazate în hoteluri. 

Evenimentele private cum ar fi nunți, botezuri, aniversări, mese festive, în spațiile deschise precum și în spațiile închise sunt interzise pe plan național pe următoarea perioadă. 

Stabilirea incidenței la care se aplică la aceste măsuri se face de DSP în maxim 24 de ore și de către comitetele județene în maxim 48 de ore de la atingerea incidenței.

Personalul care lucrează în centrele de persoane în vârstă, centre rezidențiale, se va testa o dată pe săptămână”, a anunțat Raed Arafat.

×
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close