Antena 3 CNN Actualitate Cine sunt cei care nu mai trebuie să depună declarația pe propria răspundere pentru energie. Dumitru Chisăliță: ”ANRE și-a asumat că va face asta!”

Cine sunt cei care nu mai trebuie să depună declarația pe propria răspundere pentru energie. Dumitru Chisăliță: ”ANRE și-a asumat că va face asta!”

Mai puțin de două săptămâni mai au la dispoziție cele 5 categorii de români care trebuie să depună declarație pe proprie răspundere pentru ca să beneficieze de prețul plafonat la energie.

Cine sunt cei care nu mai trebuie să depună declarația pe propria răspundere pentru energie. Dumitru Chisăliță: ”ANRE și-a asumat că va face asta!”
Sursa foto: profimesiaimages.ro
de Laura Dinu    |    16 Dec 2022   •   14:40

Haosul continuă pentru că românii cu mai multe contracte de energie electrică pe numele lor vor fi nevoiți să aleagă unde vor preț plafonat.

”Oamenii vor putea face o astfel de opțiune, însă aceasta este restrictivă. Deci au posibilitatea, la locul unde au domiciliul, acolo unde apare în buletin că își desfășoară activitatea sau locuiesc, sau la reședință. Reședința, în conformitate cu legislația în vigoare, reprezintă o altă locuință care poate fi proprietate privată sau în care se poate sta în chirie, dar unde este nevoie să stai cel puțin 15 zile pe an conform legii, dacă este proprietate privată, sau ești în contract de chirie cu un proprietar”, a explicat Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energie Inteligentă, la Antena 3 CNN.  

Potrivit ANRE, nu toți românii care se află într-una dintre aceste categorii vor fi nevoiți să depună declarația. 

”ANRE-ul și-a asumat că va face o analiză pe toate contractele din România pe care le deține și va comunica fiecărui furnizor o listă cu acei clienți care au un singur loc de consum, astfel încât să nu îi mai punem pe drum pe milioane de oameni pentru a face această declarație. Cumva s-a găsit o soluție tehnică pentru marea majoritate a consumatorilor care era și masa critică. 

Pentru toți ceilalți, există situația în care o persoană poate să aibă mai multe locuințe sau poate să aibă o singură locuință și un contract de chirie. În această situație legea prevede două cazuistici. Prima este alegerea clientului la locul de domiciliu, adică să hotărască el că vrea preț plafonat acolo unde are trecută adresa din buletin, sau la locația de reședință. Deci practic, din multitudinea de contracte pe care un client le poate avea, trebuie să se hotărască doar la unul dintre acestea. Iar acest contract trebuie să fie ori domiciliul, ori zona de reședință”, a mai spus Dumitru Chisăliță. 

Nici dacă unul dintre contracte s-ar face pe numele soțului sau al soției, lucrurile nu ar fi rezolvate întru totul. 

”Se rezolvă doar parțial, pentru că după aceea mai trebuie și o declarație. Să zicem că s-ar putea face treaba aceasta, pentru că legea nu prevede nicio restricție din acest punct de vedere, dar având amândoi domiciliul pe una dintre locuințe, ar trebui ca după ce fac acest contract să mai facă și o declarație cum că unul dintre ei stă la reședința cealaltă. Și atunci sunt respectate condițiile. Dar și în situația aceasta este improbabil să se mai poată face toate aceste demersuri până la data de 1 ianuarie 2023”, a concluzionat Dumitru Chisăliță la Antena 3 CNN.  

×
Parteneri
Daniel Baciu anunță o schimbare majoră pentru toți pensionari
x close