Antena 3 CNN Actualitate Educație Adevărul despre modul în care a fost omorât Gheorghe Doja. Nu a fost pus pe un tron încins

Adevărul despre modul în care a fost omorât Gheorghe Doja. Nu a fost pus pe un tron încins

Adevărul despre modul în care a fost omorât Gheorghe Doja. Nu a fost pus pe un tron încins
18 Iul 2016   •   15:02

Un inedit document, publicat de Maria Roşu, care deţine unul din cele mai interesante bloguri de mediavistică din zona de Vest, asztrorege.blogspot.ro, pune într-o altă lumină evenimentele care s-au desfăşurat în urmă cu 502 de ani, scrie adevarul.ro.

Mai toate cărţile de istorie din România scriu despre modul barbar în care secuiul Gheorghe Doja (Dózsa György) a fost torturat şi executat la data de 20 iulie 1514. Una din cele mai comune poveşti se referă la "tronul" înroşit în foc, pe care a fost aşezat. "A fost torturat în mod barbar şi executat prin aşezare pe un „tron” înroşit în foc. Doja a fost încoronat cu o coroană încinsă. Soldaţii săi înfometaţi au fost obligaţi să rupă carnea de pe Doja cu dinţii şi să se înfrupte din el. Comandantul secui şi-a păstrat până în ultima clipă luciditatea. În timp ce era mâncat, el spunea: . Cam aşa sună varianta istorică. Un inedit document, publicat de Maria Roşu, care deţine unul din cele mai interesante bloguri de mediavistică din zona de Vest, asztrorege.blogspot.ro, pune într-o altă lumină evenimentele care s-au desfăşurat în urmă cu 502 de ani. Este vorba de un fragment din scrisoarea lui Sir Robert Wingfield către regale Henry al VIII-lea despre execuţia lui Gheorghe Doja, care a avut loc la Timişoara.

Mai multe, pe adevarul.ro.

×
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close