Antena 3 CNN Actualitate Educație Ana Iorga le răspunde telespectatorilor emisiunii ''Pe cuvânt''

Ana Iorga le răspunde telespectatorilor emisiunii ''Pe cuvânt''

Ana Iorga a vorbit la rubrica emisiunii de astăzi a emisiunii ''Pe cuvânt'', despre trei întrebări pe care le-a primit din partea telespectatorilor săi. Sunt chestiuni legate de adresarea politicoasă, de punctuaţie şi de semantică.

Ana Iorga le răspunde telespectatorilor emisiunii ''Pe cuvânt''
de Redacția Antena 3 CNN    |    25 Iun 2020   •   16:00

''Sorin are o întrebare legată de adresarea politicoasă:

"Este nepotrivit să folosim apelativul "doamnă", "domnule" pe lângă prenumele unei persoane? Adică denotă lipsă de educatie să spun "Doamnă Maria, doamnă Rodica, ce mai faceti?", presupunând că vorbesc cu vecina de la doi, și nu cu doamna directoare Escu".

Nu, nu este nepotrivit să spui doamnă Maria, dar este un grad mai relaxat de politeţe. Să spunem că ne adresăm Mariei Ionescu. 1. Doamnă Maria Ionescu/ Doamnă Ionescu reprezintă un grad mai mare de politete. 2. Doamnă Maria este un grad mai scazut de politeţe, formula nu e lipsita de respect, e doar mai relaxată ca adresare.

Cristian mă întreabă dacă este bine să punem virgulă între "ok" si "mersi". Dacă spun cuiva "ok mersi", trebuie să pun virgula?

Răspuns: da. Separăm cuvântul care exprimă afirmaţia sau negaţia de ceea ce urmează. "OK, mersi" este un fel de "Da, bine. Nu, mulţumesc. Bine, te sun." Aşadar, întotdeauna cu virgula într-o exprimare scrisă îngrijită.

Viorel mă întreabă: "Este corect să spunem "cel mai minunat"?

Mie mi se pare că nu, deși am auzit și la tv." E adevărat, nu e o exprimare prea fericită. "Minunat" are mai multe sensuri, unele dintre ele s-ar potrivi cu gradarea, cu superlativul, dar altele, nu.

Conform DEX, minunat înseamnă "1. care iese din comun, prin aspect, însuşiri, magnific, care uimește prin frumuseţe, încântător, splendid, foarte bun, exceptional. 2. În basme, care face minuni, care este înzestrat cu însuşiri supranaturale, vrăjit, fermecat. 3. Mirat, surprins."

Să revenim la primul sens: Care uimeşte prin frumuseţe aşadar, încântător, splendid, toate acestea sunt deja echivalente cu un superlativ absolut, înseamnă în mare "foarte bun, foarte frumos". E discutabil dacă putem avea şi un superlativ relativ, "cel mai minunat" deci dintre mai multe elemente minunate. Nu cred că e imposibil, dar eu nu aş plusa aici, minunat mi se pare suficient, iar daca aş vrea totuşi un plus de intensitate, aş folosi superlativul cu alt adjectiv: cel mai frumos, cel mai surprinzător etc. Iar minunat l-aş folosi fără grade de comparaţie.

Vă mulţumesc pentru întrebări şi le aştept în continuare pe Facebook, cele mai interesante subiecte le explicăm împreună la ''Pe cuvânt'', a spus Ana Iorga.

×
Subiecte în articol: Ana Iorga Pe cuvant intrebari
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close