Antena 3 CNN Actualitate Educație Ce recomandă dicționarul în cazul unor cuvinte care ne dau bătăi de cap: „diseară” sau „deseară”

Ce recomandă dicționarul în cazul unor cuvinte care ne dau bătăi de cap: „diseară” sau „deseară”

Ana Iorga a prezentat în rubrica „Pe cuvânt” ce recomandă dicționarul în cazul unor cuvinte care ne dau bătăi de cap. Cum spunem corect: „diseară” sau „deseară”? „Cearșaf” sau „cearceaf”? „Extravertit” sau „extrovertit”? „Anticameră” sau „antecameră”?

Ce recomandă dicționarul în cazul unor cuvinte care ne dau bătăi de cap: „diseară” sau „deseară”
de Diana Ionescu    |    16 Iul 2020   •   16:06

Aeste cuvinte dau bătăi de cap românilor însă vestea bună este că în trei dintre cele patru cazuri, ambele forme sunt acceptate. iată cum folosim corect aceste cuvinte, conform dicționarului: 

Corect
Diseară/deseară
A doua formă pare mai logică. În DEX sunt date ambele variante. Norma academică însă este decisă de DOOM, care spune că ambele sunt corect. „Diseară” însă este forma recomandată, fiind prima dată de dicționar.  

Corect
Cearșaf/cearceaf - 
Ambele variante sunt corecte și în acest caz. Cuvântul este turcesc iar forma la origine este chiar „cearșaf”, cu aeastă sonoritate.

Corect 
Extravertiv/extrovertit -
 Ambele forme sunt corecte, acceptate de foma academică. „Extravertit” este prima formă recomandată, probabil pentru că este cea mai apropiată de originea cuvântului, fr. „extraverti”.

Corect
Anticameră - 
este varianta corectă de la fr. „antichambre”. „Antecameră” este rezultatul unui fenom de hipercorectitudine, adică acea formă greșită vine dintro intenție tocmai de a vorbi corect. 

Verificați întodeuna dicționarul pentru a vedea forma corectă a unui cuvânt 

Este bine să ne uităm întodeuna în dicționar înainte să fim revoltați de o anumită formă, sau foarte siguri de o alta. Este  bine să ne raportăm la dicționarele oficiale și să folosim formele recomandate pentru o exprimare cât mai corectă.  

Ce recomandă dicționarul în cazul unor cuvinte care ne dau bătăi de cap: „diseară” sau „deseară”

 

×
Subiecte în articol: Pe cuvant diseară deseară
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close