Antena 3 CNN Actualitate Educație Ce se întâmplă în şcoli după ridicarea stării de alertă, dacă vor fi infectări | Răspunsul ministrului Rafila

Ce se întâmplă în şcoli după ridicarea stării de alertă, dacă vor fi infectări | Răspunsul ministrului Rafila

Cursurile se mai pot întrerupe în şcoli, în situaţia în care vor fi multe cazuri COVID, însă nu se va închide şcoala, ci clasa, a anunţat, marţi, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

Ce se întâmplă în şcoli după ridicarea stării de alertă, dacă vor fi infectări | Răspunsul ministrului Rafila
Sursa foto: Pixabay.com/alexandra_koch
de Redacția Antena 3 CNN    |    08 Mar 2022   •   15:33

"În funcţie de contextul epidemiologic, poate să îşi înceteze activitatea, dar nu vom întrerupe orele la toată şcoala.

Eventual doar în clasa respectivă", a anunţat, marţi, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

Masca se elimină, dar e recomandată în unele zone

Masca de protecție va fi complet eliminată începând de joi, dar autoritățile continuă să recomande purtarea acesteia în anumite zone. 

De asemenea, la intrarea în țară nu mai este nevoie de certificatul verde, dar în unele state europene, da.

Începând de joi, utilizarea măștii atât în spațiile exterioare, cât și în spațiile interioare nu va mai fi obligatorie, nu vor exista limite privind accesul în diversele spații publice, fie că e vorba de spații comerciale, instituții de alimentație publică, sau instituții publice, nu va mai exista limită în privința orarului, iar la călătorii nu se va mai cere certificatul de localizare.

"Continuăm să recomandăm purtarea măștii de protecție în spațiile deschise aglomerate, de exemplu în piețe sau în spații extrem de aglomerate, în mijloacele de transport în comun, în spațiile închise, inclusiv în unitățile sanitare, grădinițe, școli, universități", a completat Rafila.

Rafila mai recomandă evitarea spațiilor aglomerate, spălarea și dezinfectarea mâinilor, dezinfectarea mijloacelor de transport în comun și a unităților de interes public. 

Persoanele care vor avea simptome e bine să se tezteze, să se prezinte la medicul de familie, iar dacă e pozitiv, la centre de evaluare.

Starea de alertă expiră în România pe 8 martie, la miezul nopții, după cum a anunţat zilele trecute preşedintele Klaus Iohannis.

"Am hotărât să nu mai prelungim, dincolo de 8 martie, starea de alertă instituită în România", a declarat, vineri, președintele Klaus Iohannis.

El a spus că "epidemia de COVID-19 se află pe o pantă accelerat-descendentă la noi în țară, iar valul 5 este aproape de a se încheia".

Ce înseamnă ridicarea stării de alertă pentru şcoli şi facultăţi? Cîmpeanu: "Universitățile nu mai pot organiza cursuri online"

Odată cu ridicarea stării de alertă, din 9 martie 2022, în educaţie acest lucru înseamnă "revenirea totală la starea de dinainte de Legea 55" și "întoarcerea strictă la prevederile Legii educației nr. 1/2011", adică "se anulează atât toate restricțiile, cât și toate facilitățile", a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Cu alte cuvinte, spune oficialul, elevii nu mai sunt obligați să meargă cu măști la școală (masca rămâne cu titlu de recomandare, alături de respectarea regulilor de igienă), iar facultățile și școlile nu mai pot organiza cursuri şi nici examene online, potrivit edupedu.ro.

Președintele Iohannis a anunțat că starea de alertă nu va fi prelungită după 8 martie, iar o serie de restricții vor fi eliminate.

Prima universitate care-l contrazice pe ministrul Cîmpeanu | SNSPA rămâne online până pe 4 aprilie

Conducerea SNSPA a decis, pe baza autonomiei universitare, ca toate activitățile didactice să se desfășoare on-line până pe 4 aprilie.

"SNSPA nu va accepta ca procesul didactic să fie bulversat, printr-o trecere rapidă, de la o zi la alta, din mediul online la mediul fizic", susţine instituţia.

Săptămâna viitoare, conducerea SNSPA va consulta studenții și profesorii cu privire la reluarea cursurilor și seminarelor, în format fizic, la sediul universității.

×
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close