Antena 3 CNN Actualitate Educație Cine a fost Magda Isanos, poetul ales pentru subiectul de anul acesta de la Evaluarea Națională

Cine a fost Magda Isanos, poetul ales pentru subiectul de anul acesta de la Evaluarea Națională

Cine a fost Magda Isanos, poetul ales pentru subiectul de anul acesta de la Evaluarea Națională
Sursa foto: Foto: Wikipedia
19 Iun 2017   •   12:16

Nãscutã la Iasi, la 17 aprilie 1916, fiicã a lui Mihai Isanos si a Elisabetei (n. Balan), doctori în medicinã. A urmat scoala primarã la Costiujeni, spital unde lucrau pãrintii ei, în apropiere de Chisinãu, iar liceul la Scoala eparhialã de fete din Chisinãu. A studiat la Iasi dreptul si filozofia; licentiatã în drept, a profesat scurt timp avocatura la Iasi. Debut în 1932, cu versuri în revista "Licurici" a Liceului de bãieti "Bogdan Petriceicu Hasdeu" din Chisinãu. S-a stins din viatã la Bucuresti, la 17 noiembrie 1944, potrivit datelor biografice de pe isanos.ro.

A fost soția lui Eusebiu Camilar.

De mică avea o adevărată pasiune pentru lectură, citea zi și noapte din biblioteca părinților și din biblioteca școlii.

Debutează în 1932, cu versuri în revista Licurici a Liceului de băieți ”Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Chișinău. Poeta participă, împreună cu alte colege, la concursul organizat anual de Societatea ”Tinerimea română", la București. Obține premiul II la tema privind drepturile femeilor. La ceremonia de înmînare a premiilor, președintele Societății, profesorul Nae Dumitrescu, declară: ”De dumneata sunt convins că am să mai aud ! Ai mari posibilități.”

În toamna anului 1934 își începe la Iași studiile universitare. Inițial, se înscrie la Facultatea de Litere și Filosofie, urmînd paralel cursurile Facultății de Drept. În cele din urmă, renunță la Litere, hotărîndu-se să urmeze Dreptul.

Continuă să publice în Viața Basarabiei, devine colaboratoare a revistei Însemnări ieșene. Paralel publică în Cuget moldovenesc, Pagini basarabene, poezii ca: Dorința, Grădinărie, Atavism, Toamnă, Caisul, Cuvîntul Evei, Jucărie, și altele.

În vara anului 1938 Magda Isanos participă la conferințe și la strîngerea de fonduri pentru ajutorarea poporului spaniol.

În anul 1937, în ziarul Lumea va fi prima publicație în care se remarcă talentul poetei: descoperire prețioasă a Însemnărilor ieșene. La 26 decembrie, același ziar anunța un nou talent în plină ascensiune, acel al d-rei M. I. (Magda Isanos), poetă a preocupărilor transcedentale, minunat redate in versuri, versuri de o temeritate care depășește feminismul.

La 31 martie se căsătorește cu Eusebiu Camilar. Participă la ședințele Societății Noua Junime, înființată din inițiativa lui G. Călinescu, citind din poeziile ei. Toamna își ia licența în Drept. Prietena sa Veronica Zosin consideră că a fost cea mai veselă și fericită perioadă din viața Magdei.

În anul 1939 se înscrie în Baroul de Iași ca avocat stagiar, la 13 ianuarie. Colaborează la Jurnalul literar. În același an are un succes răsunător în avocatură. Un an mai tîrziu Magda Isanos publică în Însemnări ieșene poezia Flori adevărate.

La sfîrșitul lui martie, anul 1939, soții Camilar pleacă în refugiu. În noaptea de 5 spre 6 iunie un bombardament de aviație distruge toate manuscrisele Magdei și ale lui Camilar din locuința lor din Iași. A rămas doar un caiet, cu patru povestiri inedite, păstrat de d-na Gorgos, prietena Magdei, care i-a descoperit în grădina casei. În 17 noiembrie poeta se stinge la București, în locuința părinților săi, potrivit istoria.md.

Vezi AICI poezia care a fost subiect astăzi la Evaluarea Națională

×
Subiecte în articol: Evaluare naţională subiect
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close