Antena 3 CNN Actualitate Educație Cum e corect: "La mulţi ani Maria!" sau "La mulţi ani, Maria!"?

Cum e corect: "La mulţi ani Maria!" sau "La mulţi ani, Maria!"?

Vedem azi ce importantă e virgula atunci când scriem cele mai frecvente urări sau felicitări sau mesaje de mulţumire! Şi ce enervant e când lipseşte sau când apare în plus unde nu-şi are rostul! "La mulţi ani, Maria! Mulţumesc, Mihai! Felicitări tuturor!" Greşim adesea în aceste situaţii. Să vedem cum e corect.

Cum e corect: "La mulţi ani Maria!" sau "La mulţi ani, Maria!"?
de Georgiana Adam    |    25 Mai 2021   •   13:47

Multă lume scrie "La mulţi ani Maria!" aşa. Dar Maria este un cuvânt în cazul vocativ. Or, vocativele, ştim din şcoală, se izolează prin virgulă de restul enunţului. Ele pot aparea şi singure, cu semnul exclamării, dar dacă sunt integrate ca aici în enunţ, trebuie o virgulă înainte.  

Corect este: "La multi ani, Maria!". Cu virgulă înainte de Maria, care e cuvântul în vocativ. Foarte multă lume omite această virgulă. Uităm să punem virgulă aici, în schimb, într-o formulă similară punem, deşi acolo e greşită. 

De exemplu: "La mulți ani, tuturor! La mulți ani, fiecărui copil! Bravo vouă!". Par exemple identice, totuşi nu sunt. Aici nu mai avem un cuvânt în vocativ. Tuturor, fiecărui copil si vouă sunt în dativ, asa ca nu trebuie izolate prin virgulă!

 Prin urmare, vom scrie corect aceste exemple fără virgulă. Nu avem vocative, ci dative. Acelaşi lucru se intampla şi cu alte formule. Sunt greşit scrise aceste exemple: "Bună ziua, tuturor! Mulțumesc, tuturor! Mulțumesc Maria!".

În primele două exemple sunt izolate dativele, nu trebuie, iar în al treilea lipseşte virgula înainte de vocativ. Corect, aceste exemple ar trebui scrise aşa: Fără virgulă primele 2, cu virgulă al treilea. Regula e foarte simplă: "La mulţi ani, Maria!" este o urare cu un nume propriu în vocativ, care trebuie separat prin virgula. Pe cand "La mulţi ani Mariei!" nu este o adresare directă, numele propriu este în dativ, asa ca nu scriem cu virgulă. Încă un exemplu corect la final:  La mulţi ani, Eugen Simion! Nu e doar un exemplu în mica lecţie de azi, chiar e ziua academicianului Eugen Simion, un om care a făcut enorm şi face în continuare atâtea lucruri valoroase pentru cultura română.

La mulţi ani, domnule Eugen Simion! Sunt convinsă că aveti o zi plină si astăzi. Să stiti că, alături de echipa lui, Eugen Simion publică, de ani buni, cu o energie fabuloasă, operele complete ale scriitorilor români în editii critice impecabile. Or, asta e o muncă extraordinară. Aşa că vă transmitem toate gândurile noastre bune, sănătate, energie şi multă inspiraţie la scris. Ne revedem mâine, v-am pregatit o mulţime de subiecte interesante.

 

×
Subiecte în articol: Pe cuvant Ana Iorga la multi ani
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close