Antena 3 CNN Actualitate Educație Cum scriem cuvintele care conțin elementul de compunere „anti”. Există trei cazuri, care sunt încurcate extrem de des în limba română

Cum scriem cuvintele care conțin elementul de compunere „anti”. Există trei cazuri, care sunt încurcate extrem de des în limba română

Ana iorga a explicat cum scriem corect cuvintele care conțin elementul de compunere „anti”. Scriem legat, separat, sau cu cratimă? 

Cum scriem cuvintele care conțin elementul de compunere „anti”. Există trei cazuri, care sunt încurcate extrem de des în limba română
Sursa foto: Antena 3
de Georgiana Adam    |    11 Sep 2020   •   12:45

Ne confruntăm în fiecare zi cu astfel de contexte iar toți trebuie să știm norma academică. „Anti” este un element de compunere care însemnă „contra”, „împotriva”, „opus”. Poate forma substantive și adjective. Pote funcționa și ca o prepoziție, cu sensul de împotriva: 

El luptă anti teroriști.
El este anti vaccin. 
El este anti tot ce nu înțelege. 

În aceste situații se scrie separat, pentru că are valoarea unei prepoziții. Atenție însă! Se scriu legat majoritatea derivatelor cu anti: antiterorism, anticomunism, anticorupție, antialergic, antipersonal, antiaerian, antiguvernamental, antirepublican, anticlerical, antistatal. Toate aceste cuvine sunt menționate clar în dicționar cu această grafie. 

Mai avem o a treia situație în care scriem cu cratimă, în cazurile care nu sunt fixate în română 

anti - Trump
anti - UE 

În cazul acestor cuvinte care nu sunt reglementate, scriem cu cratimă, pentru că sunt derivate conjucturale. În unele cazuri însă trebuie să fim atenți: 

El luptă anti corupție. 
Lupta anticorupție 

Cum scriem cuvintele care conțin elementul de compunere „anti”

×
Subiecte în articol: Pe cuvant anti

SINTEZA ZILEI | Luni-Joi, 21:00

Dana Budeanu, furioasă pe ministrul Sănătăţii pentru dezastrul din spitale: "Asta este furtul calificat pe sufletele și pe viața noastră"

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close