Antena 3 CNN Actualitate Educație Excursiile din programul "Şcoala altfel", interzise pe buzunarul părinţilor. Sancțiunile în cazul în care nu se respectă metodologia

Excursiile din programul "Şcoala altfel", interzise pe buzunarul părinţilor. Sancțiunile în cazul în care nu se respectă metodologia

Potrivit proiectului de ordin pentru aprobarea Metodologiei de organizare a Programului naţional "Şcoala altfel" pus în consultare publică, "nu sunt permise deplasările în afara localităţii care presupun costuri pentru care şcoala nu a identificat surse de finanţare".

Excursiile din programul "Şcoala altfel", interzise pe buzunarul părinţilor. Sancțiunile în cazul în care nu se respectă metodologia
Sursa foto: Unsplash.com
de Georgiana Adam    |    08 Sep 2023   •   11:34

Potrivit ordinului de ministru pentru aprobarea Metodologiei de organizare a Programului naţional "Şcoala altfel", pus în consultare publică pe site-ul ministerului, excursiile în afara localităţilor pe banii părinţilor sunt interzise.

"Nu sunt permise deplasările în afara localității care presupun costuri și pentru care unitatea de învățământ nu a identificat surse de finanțare", se arată în documentul pus în consultare publică.

Se precizează, totodată, obligativitatea desfășurării programului, nu doar a participării la program a profesorilor și elevilor: "Programul național „Școala altfel” se desfășoară obligatoriu în unitățile de învățământ primar, gimnazial și liceal, din cadrul sistemului național de învățământ preuniversitar, conform prezentei metodologii.".

În ceea ce priveşte sancţiunile în cazul în care nu se respectă metodologia, acestea sunt actualizate cu cele prevăzute în Legea Învățământului Preuniversitar nr. 198/2023 și în Regulamentul cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, în vigoare, potrivit edupedu.ro

Totodată, activitățile din cadrul Programului național "Școala altfel” se pot realiza în unitatea de învățământ sau în afara acesteia, respectându-se prevederile legale cu privire la siguranța elevilor.

"Orice deplasare în afara unității de învățământ trebuie să aibă un pronunțat caracter educativ. Nu sunt permise deplasări ale elevilor pe durata întregului program (5 zile sau mai mult) și deplasările în afara localității care presupun costuri și pentru care unitatea de învățământ nu a identificat surse de finanțare.", mai scrie în ordinul publicat pe site-ul ministerului.

Citeşte şi: Schimbare majoră pentru elevi în noul an școlar, deși Ministerul Educației nu a făcut niciun anunț 

Calendar Program național „Școala altfel”

În ceea ce priveşte planificarea activităților din cadrul Programului național „Școala altfel”, în termen de maximum 30 de zile calendaristice de la începerea anului școlar se stabilesc: echipa de coordonare alcătuită din director/director adjunct, cel puțin 1 membru din comisia pentru întocmirea orarului, cadre didactice, consilierul școlar, mediatorul școlar, reprezentanți ai elevilor, reprezentanți ai părinților şi calendarul de derulare a Programului național „Școala altfel”, care va cuprinde:

  • perioada de identificare a nevoilor și intereselor antepreșcolarilor/preșcolarilor/
  • elevilor,
  • perioada de alcătuire a ofertei „Școala altfel”;
  • perioada de desfășurare a programului;
  • perioada de reflecție/analiză a rezultatelor.

Cu cel puțin 14 zile înainte de perioada pentru care s-a planificat desfășurarea Programului național „Școala altfel”, conducerea unității de învățământ comunică inspectoratului școlar orarul programului.

×
Subiecte în articol: Școala altfel parinti elevi sanctiuni
Parteneri
Zeci de tornade impresionante au lovit centrul Statelor Unite
x close