Antena 3 CNN Actualitate Educație Greșeală gramaticală des întâlnită pe perioada pandemiei: „a contactat” sau „a contractat” virusul?

Greșeală gramaticală des întâlnită pe perioada pandemiei: „a contactat” sau „a contractat” virusul?

Ana Iorga a explicat în rubrica „Pe Cuvânt” cum spunem corect: „a contactat virusul” sau a „contractat virusul”. În contextul pandemiei, ambele variante au fost folosite foarte des, chiar dacă un singur verb este cel corect. 

Greșeală gramaticală des întâlnită pe perioada pandemiei: „a contactat” sau „a contractat” virusul?
Sursa foto: Antena 3
de Diana Dragotescu    |    10 Sep 2020   •   12:15

Vorbim zilnic despre noi îmbolnăviri, noi infecții, însă încă nu știm verbul corect în această situație. „A contacta” aici nu însemna a suna virusul, ci te trimite cu gândul la contact, la faptul că iei virusl prin contact. Ar avea sens să fie prima variată . Totuși, „a contacta” nu este corect în acestă situație. 

Greșit: A contactat virusul 

„A contactat”  a ajuns în aceste contexte pentru că seamănă foarte mult cu „a contracta” și ni se pare că are legătură cu subiectul: te îmbolnăveștești după contactul cu o persoană bolnavă. Vorbitorii pot crea foarte ușor o legătură cu a contacta dar ea nu există iar „a contacta” este o exprimare greșită. 

Corect: A contractat virusul 

DEX 
a contracta = a se îmbolnăvi, a se molipsi de, a lua o boală 

Așadar „a contractat virusul”, nu „a contactat” virusul. Pare ciudat la prima vedere, dar acesta este sensul potrivit aici. 

Cum este corect: „a contactat virusul” sau a „contractat virusul”

×
Subiecte în articol: Pe cuvant contractat contactat
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close