Antena 3 Actualitate Educație Greșeală gramaticală des întâlnită pe perioada pandemiei: „a contactat” sau „a contractat” virusul?

Greșeală gramaticală des întâlnită pe perioada pandemiei: „a contactat” sau „a contractat” virusul?

de Diana Dragotescu    |    10 Sep 2020   •   12:15
Greșeală gramaticală des întâlnită pe perioada pandemiei: „a contactat” sau „a contractat” virusul?
Sursa foto: Antena 3

Ana Iorga a explicat în rubrica „Pe Cuvânt” cum spunem corect: „a contactat virusul” sau a „contractat virusul”. În contextul pandemiei, ambele variante au fost folosite foarte des, chiar dacă un singur verb este cel corect. 

Vorbim zilnic despre noi îmbolnăviri, noi infecții, însă încă nu știm verbul corect în această situație. „A contacta” aici nu însemna a suna virusul, ci te trimite cu gândul la contact, la faptul că iei virusl prin contact. Ar avea sens să fie prima variată . Totuși, „a contacta” nu este corect în acestă situație. 

Greșit: A contactat virusul 

„A contactat”  a ajuns în aceste contexte pentru că seamănă foarte mult cu „a contracta” și ni se pare că are legătură cu subiectul: te îmbolnăveștești după contactul cu o persoană bolnavă. Vorbitorii pot crea foarte ușor o legătură cu a contacta dar ea nu există iar „a contacta” este o exprimare greșită. 

Corect: A contractat virusul 

DEX 
a contracta = a se îmbolnăvi, a se molipsi de, a lua o boală 

Așadar „a contractat virusul”, nu „a contactat” virusul. Pare ciudat la prima vedere, dar acesta este sensul potrivit aici. 

Cum este corect: „a contactat virusul” sau a „contractat virusul”

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close