Antena 3 CNN Actualitate Educație Lecție de parenting. 3 metode creative de învățare pentru cei mici

Lecție de parenting. 3 metode creative de învățare pentru cei mici

Lecție de parenting. 3 metode creative de învățare pentru cei mici
31 Oct 2019   •   17:49

Dezvoltarea tehnologiei influențează viața de zi cu zi și modul în care ne desfășurăm activitatea. A fi părinte nu a fost și nu este ușor, însă, în societatea actuală există o mulțime de noi modalități prin care educarea copilului devine mai ușoară atât pentru părinți, cât și pentru cei mici. Învățarea prin joacă este una dintre cele mai creative și folositoare metode utilizate în ultima perioadă. Iată care sunt secretele gamificării, una dintre cele mai moderne tehnici de învățare pentru copii.

Ce este gamificarea și cum funcționează?

Tehnologia modernă ne ajută să diversificăm conceputul de gamificare și să oferim experiențe fantastice și procese de învățare care au la bază acumularea de noi experiențe. De cele mai multe ori, învățarea copilului despre importanța unei bune igiene orale este o experiență care necesită foarte multă răbdare și creativitate astfel încât cel mic să îmbrățișeze ideea că există medici care se asigură că dințișorii sunt sănătoși, medici care prin activitățile lor nu vor provoca dureri sau disconfort, ci doar îi vor ajuta să aibă dinți puternici și sănătoși. În acest caz, gamificarea vine în ajutorul părinților, fiind folosită cu succes și de către clinicile stomatologice pentru copii. Conturarea unei lumi magice, cu personaje de poveste și jocuri care îmbină tehnologia modernă precum jocurile 3D, gadget-urile de ultimă generație și sistemele de reward, îi oferă copilului încredere în propriile cunoștințe și, în egală măsură, îi întărește noile informații primite din partea medicilor stomatologi.

Învățarea cu și prin joc a fost utilizată încă înainte de apariția conceptului modern de parenting, astfel, prin jocurile de rol și poveștile cu personaje magice, cei mici își dezvoltau abilitățile sociale și cognitive, se maturizau emoțional și dobândeau încredere în forțele propriii descoperind mereu lucruri noi despre propria persoană și despre lumea înconjurătoare. În ziua de astăzi, gamificarea apare atunci când este utilizată într-un context non-joc, sala de clasă, cabinetul medical etc., iar elementele de poveste sunt incluse și aranjate într-un sistem de învățare astfel încât copilul nu simte presiunea mediului educațional. Joaca este distractivă și instinctivă pentru copii, de aceea învățarea prin joc este o metodă folosită în educația și psihologia celor mici pentru a-l ajuta să-și însușească cunoștințele noi și să devină conștient de mediul care îl înconjoară.

3 metode geniale pentru a-ți învăța copilul cu ajutorul jocurilor

Ce poate fi mai minunat decât un joc atunci când trebuie să ne învățăm copii diverse lucruri noi? Cu toții suntem conștienți de faptul că cei mici sunt mult mai receptivi atunci când le spunem că va urma învățarea unui joc nou, de aceea trebuie să apelăm la jocuri și atunci când vrem să îi învățăm pe cei mici să se spele corect pe dințișori, să își facă curat la locul cu jucării sau să reușească să învețe o nouă poezie pentru grădiniță.

Învață-l despre igiena orală prin jocuri

O bună igienă orală este esențială pentru a avea atât o dantură sănătoasă, cât și un organism sănătos, de aceea, vizitele periodice la medicul dentist trebuie să fie o rutină pentru părinți, dar și pentru copii. Pentru cei mici, perierea zilnică a dințișorilor poate deveni o activitatea plictisitoare și greu de realizat atunci când nu conștientizează importanța acesteia. Pentru a le putea atrage atenția, specialiștii ne recomandă să facem lucrurile amuzante pentru ei. Uneori este greu să îți convingi micuțul să își spele corect dințișorii și, de aceea, jocurile vor atrage atenția copilului și îl vor face să învețe de ce este importantă igiena orală.

Folosește povești

Pentru a ne asigura că micuțul nostru înțelege ce urmează să se întâmple atunci când merge la medicul stomatolog, este indicat să îl pregătim anterior, vorbind pe înțelesul lui. Putem contura povești prin intermediul cărora copilul să înțeleagă faptul că este foarte important să se spele pe dințișori deoarece pot apărea anumite pete pe suprafața acestora, cariile, care provocă durere. De asemenea, este bine ca cel mic să înțeleagă și faptul că există anumite persoane, medicii dentiști, care se ocupă ca dințișorii lui să fie sănătoși și să nu întâmpine nici un fel de disconfort. Pentru toate acestea ne putem folosi de personajele din basmele lui preferate sau chiar de unele creionate de noi. Putem folosi cărticele cu povești în care copilul poate vedea imaginile în care sunt prezentate personaje din lumea medicală transpuse în cea a jocului. Este prioritar să descriem faptul că doctorii sunt personajele bune din poveste astfel, micuții noștri își vor forma o reprezentare corectă a acestora și nu vor ajunge în situația în care să le fie frică de întâlnirea cu medicul dentist.

Folosește jocuri cu întrebări și cuvinte încrucișate despre dentiție

Aceste activități se pot desfășura împreună cu toată familia pentru ca cei mici să înțeleagă că este un subiect important. Întrebările pot fi puse pe rând fiecărui membru al jocului și pot fi legate de sănătatea dinților, de apariția și dezvoltarea cariilor sau despre tehnicile și instrumentele utilizate pentru igiena orală. Puteți folosi și jucării care imită instrumentele folosite în cabinetele stomatologice astfel încât copilul să înțeleagă și să își imagineze experiența pe care o va trăi atunci când va merge la medicul dentist pentru controlul de rutină. După ce micuțul s-a familiarizat cu termenii noi, puteți face concursuri de cuvinte încrucișate, iar la final copii pot primi premii încurajatoare, precum pastă de dinți cu arome de fructe sau periuțe de dinți cu personaje de poveste.

Creează pentru cel mic propriul program al igienei orale

Pentru a motiva copilul să se spele singur pe dințișori poți folosi un tabel creat împreună, colorat și pe placul copilului. Puteți folosi imagini cu personajele preferate și chiar stickere pentru a evidenția dacă cel mic și-a spălat la timp dințișorii. De exemplu, puteți folosi un emoticon cu zâmbet larg pentru fiecare data când prichindelul își periază dințișorii și un emoticon trist pentru zilele în care micuțul refuză sau uită să folosească periuța de dinți. Acest calendar îl va motiva să strângă cât mai multe emoticoane fericite și, în același timp, îl va ajuta să învețe cum să își perieze dinții corect.

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close