Antena 3 CNN Actualitate Educație Legea educației, amânată din nou de Guvern. Neînțelegerile din coaliție pot afecta implementarea noilor măsuri

Legea educației, amânată din nou de Guvern. Neînțelegerile din coaliție pot afecta implementarea noilor măsuri

Guvernul amână încă odată legea educaţiei. Consiliul Naţional al Elevilor le solicită celor de la conducerea ţării să își respecte responsabilitatea pe care și-au asumat-o.

Legea educației, amânată din nou de Guvern. Neînțelegerile din coaliție pot afecta implementarea noilor măsuri
Sursa foto: Hepta | Mediafax Foto / Emanuel Titus iliesi
de Ioana Mircea    |    06 Iul 2022   •   14:29

Legea Educaţiei este pusă din nou în aşteptare, pentru că între liderii coaliţiei există neînţelegeri.

Draftul legii educaţiei naţionale trebuia publicat la sfârşitul lunii iunie, pentru ca întreaga dezbatere publică să fie gata până la finalul acestui an şi noua lege să poată fi implementată din anul şcolar 2023-2024.

Surse din minister susţin că, de fapt, draftul noii legi a învăţământului este gata, dar Sorin Cîmpeanu nu vrea să-l facă public până când toţi factorii de decizie nu cad de acord asupra documentului.

Aceasta schiţă făcută de experţii în educaţie nu poate fi făcută publică pentru că ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, vrea ca toţi factorii decizionali să fie de acord cu varianta propusă şi să nu apară tensiuni după publicarea acesteia şi punerea în dezbatere publică.

Se pare că membrii coaliţiei nu se înţeleg pe anumite capitole, dintre care noul curriculum, salarizarea profesorilor sau detaşarea directorilor.

În propunerea făcută de minister, curriculum cuprinde o nouă disciplină obligatorie, numită Educatie pentru Viaţă, care cuprinde Educaţia sexuală şi Educaţia pentru sănatate.

Disciplina ar urma să fie făcută şi de elevii care au mai puţin de 14 ani, în timp ce o lege promulgată recent de preşedinte şi votată de parlamentari precizează clar că Educaţia pentru Sănătate poate fi facută doar de elevii care au peste 14 ani şi care au acordul părinţilor.

Despre directori, ministerul crede că n-ar mai trebui numiţi sau detaşati, ci doar angajaţi prin concurs, în timp ce coaliţia nu pare pregatită să renunţe la acest lucru.

Reprezetanţii eleviilor solicită Guvernului, prin Ministerul Educaţiei, să publice draftul proiectului de lege și să înceapă în perioada imediat următoare dezbaterile cu partenerii de dialog social și cu societatea civilă.

Despre ce ar urma să conţină noua lege a educaţiei, Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu a vorbit despre digitalizarea examenelor. În plus, în gimnaziu, notele ar putea fi eliminate, cel puţin la unele materii.

×
Parteneri
Marele Premiu al Chinei | Tabloul complet al calificărilor
x close