Antena 3 CNN Actualitate Educație Ministerul Educației solicită reverificarea tuturor tezelor de doctorat emise după anul 1990

Ministerul Educației solicită reverificarea tuturor tezelor de doctorat emise după anul 1990

Ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, a solicitat tuturor universităților care au acordat titluri de doctor, după anul 1990, să verifice tezele de doctorat care au stat la baza acordării titlului.

Ministerul Educației solicită reverificarea tuturor tezelor de doctorat emise după anul 1990
Sursa foto: Hepta
de Viorel Aydan Cioroi    |    03 Aug 2021   •   18:21

Sorin Câmpeanu a adăugat că, pentru analiza tuturor tezelor, va fi acordată „o sumă rezonabilă”, dintr-un fond pentru situaţii speciale al Ministerului Educaţiei.

„Solicit universităţilor în care s-au susţinut toate aceste teze de doctorat ca într-un termen rezonabil, un an spre exemplu, să realizeze o analiză a tuturor tezelor de doctorat susţinute în aceste universităţi.

Fiecare să-şi analizeze propriile teze, să-şi asume răspunderea şi să declare sub semnătură că au fost analizate şi că sunt sau nu sunt situaţii neconforme rezultate în urma acestei analize.

În acest sens, Ministerul Educaţiei va acorda şi o finanţare pentru acest proces de analiză a tuturor lucrărilor de doctorat susţinute în fiecare din universităţi.

Este nevoie de un efort comun pentru a clarifica aceste acuze care planează de mult timp asupra sistemului de educaţie şi mă refer aici la învăţământul superior, nivel doctoral”, a declarat Sorin Câmpeanu, marţi după-amiază, într-o conferinţă se presă. 

Ministrul Educației susţine că îşi doreşte ca solicitarea pe care a adresat-o CNATDCU în luna februarie a acestui an, cu privire la realizarea unei strategii de prevenire şi combatere a plagiatului va fi „onorată cât se poate de curând, în aşa fel încât în această toamnă, să putem avea această strategie de prevenire şi combatere a unui fenomen extrem de grav, care afectează foarte mult imaginea sistemului românesc de educaţie”. 

La nivel naţional s-au acordat 77.111 de titluri de doctor, peste jumătate dintre acestea fiind eliberate de marile universităţi din Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Politehnica, conform ministrului.

„Punctul de vedere al Ministerului Educaţiei este următorul: nu va fi modificat nimic din Regulamentul de Organizare şi Funcţionare CNATDCU nimic din metodologiile CNATDCU, am luat act de opiniile exprimate şi ţinem cont de ele, acesta fiind, de altfel şi rolul unui proces de consultare.

Atâta vreme cât sunt ministru al Educaţiei nu voi accepta alte solicitări de modificare”, a adăugat Sorin Cîmpeanu. 

×
Parteneri
Cod galben de ploi, ninsoare şi vânt. Se strică vremea în toată ţara
x close