Antena 3 CNN Actualitate Educație Ministrul Educaţiei nu vrea să treacă şcolile în on-line din cauza crizei energetice. Ce schimbări mai anunţă Ligia Deca

Ministrul Educaţiei nu vrea să treacă şcolile în on-line din cauza crizei energetice. Ce schimbări mai anunţă Ligia Deca

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a spus, joi, că primul lucru pe care doreşte să-l finalizeze este reprezentat de legile educaţiei şi a precizat că prioritatea ministerului este ca școlile să rămână deschise, indiferent de cursul pe care criza energetică îl va lua.

Ministrul Educaţiei nu vrea să treacă şcolile în on-line din cauza crizei energetice. Ce schimbări mai anunţă Ligia Deca
Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea
de Georgiana Adam    |    13 Oct 2022   •   11:55

"O prioritate a mandatului meu este finalizarea proiectelor legislative din cadrul României Educate. Am primit peste 9.000 de amendamente. Şi ca să armonizam actele normative, avem discuţii cu specialişti. 

Am avut deja săptămâna aceasta consultări cu reprezentanții elevilor. Cu toții își doresc mai multă flexibilitate, dar și mai multă implicare în propriul parcurs de învățare. 

Tocmai de aceea, luăm în calcul ca ceea ce acum numim curriculum la decizia școlii să devină curriculum la decizia elevilor din oferta școlii. 

Acesta se va constitui atât din pachete de disciplină opționale ofertate la nivel național, regional și local, cât și din astfel de discipline opționale ofertate la nivelul unității de învățământ. 

Analizăm și ideea de a utiliza mijloacele digitale acolo unde este posibil, pentru a nu pierde ceea ce am câștigat în timpul pandemiei, creând discipline opționale cu o componentă de predare și de învățare online. 

Ligia Deca: "A doua prioritate a mandatului meu este îndeplinirea țintelor și jaloanelor din PNRR"

O a doua prioritate a mandatului meu este îndeplinirea țintelor și jaloanelor din PNRR. În baza viziunii strategice "România educată" s-a negociat capitolul care vizează educația din PNRR. 

Un prim jalon a fost deja îndeplinit, cel privind organizarea rutei duale complete și a noilor calificări rezultate. S-au adoptat diferite acte normative, patru metodologii, prin ordin de ministru. 

Există o ordonanță de urgență, 128 din 2022, în vederea dezvoltării învățământului dual și avem responsabilitatea de a finaliza cu bine drumul început. 

Practic, în PNRR vorbim despre investiții 18 la număr, în cuantum de 3,6 miliarde euro pentru dezvoltarea rețelei de școli verzi și achiziționarea de microbuze verzi. 

Vorbim despre aproape jumătate miliard de euro pentru reabilitare și eficientizare energetică. Vorbim despre construcția minimum 50 de școli verzi, deci nou construite, eficiente energetic și cu o orientare curriculară sustenabilă. 

De asemenea, vorbim despre 3200 de microbuze școlare pentru a transporta elevii din zonele izolate. 

Vorbim despre asigurarea dotărilor din sălile de clasă, precum și dotările laboratoarelor, atelierelor școlare din sistemul preuniversitar. 

E o investiție de 600 milioane de euro care presupune dotarea a minimum 75.000 de săli de clasă cu mobilier școlar și minimum 10.000 de laboratoare, ateliere sau cabinete școlare. Acest lucru nu s-a mai întâmplat în ultimele decenii și considerăm că acest lucru poate garanta calitatea educației. 

Peste 19 000 de spaţii de recreere şi peste 6.500 de locuri în cantine, locuri în cămine pentru studenţi.

De asemenea, vorbim despre dotarea laboratoarelor de informatică, vizavi de a nu pierde lecțiile digitale ale pandemiei și de a utiliza atât dotările achiziționate", a declarat, joi, ministrul Educaţiei, Ligia Deca.

Deca nu vrea să închidă şcolile din cauza crizei energetice

Noul ministru al Educației, Ligia Deca, spune că prioritatea ministerului este ca școlile să rămână deschise, indiferent de cursul pe care criza energetică îl va lua. 

"Ministerul Educației și eu personal dorim ca școlile să rămână deschise, indiferent de cursul pe care criza economică sau energetică îl va lua. Nu ne mai putem permite goluri sau pauze în procesul de învățare. 

De aceea, există discuții guvernamentale privind sprijinul acordat școlilor și autorităților publice locale, în așa fel încât să nu existe discuții de trecere în on-line, când, de facto, copiii au nevoie să vină la școală", spune Ligia Deca.

×
Subiecte în articol: Ligia Deca criza energetica şcoli
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close