Antena 3 CNN Actualitate Educație Ce înseamnă "bani gheaţă" și când folosim expresia. Pe cuvânt, cu Ana Iorga

Ce înseamnă "bani gheaţă" și când folosim expresia. Pe cuvânt, cu Ana Iorga

E aşa de cald afară că ne-ar prinde bine niste "bani gheată". Bani cash adică, am spune cu o formulă mai actuală. Nu sunt nişte bani răcoritori, dar nu arată rău deloc imaginea asta. De unde vine însă expresia bani gheată?

Ce înseamnă "bani gheaţă" și când folosim expresia. Pe cuvânt, cu Ana Iorga
Sursa foto: Antena 3
de Ana Iorga    |    30 Iul 2021   •   10:52

E foarte interesantă combinaţia asta. Lingvista Iulia Mărgărit face o sinteză a opiniilor despre originea acestei expresii.

Mai întâi, sensul expresiei. Potrivit DEX, bani gheată înseamnă bani în numerar, plătiti pe loc, bani lichizi, bani pesin. E interesant că avem şi bani gheată, şi bani lichizi, ambele variante având acelaşi sens. Majoritatea dicţionarelor consemnează doar expresia, nu vorbesc şi despre orgine.

Ce spune Alexandru Graur: bani gheată ar veni de la bani gata, printr-o deraiere lexicală. Ce înseamnă asta: vorbitorul vrea să obţină un efect comic şi înlocuieşte "gata" cu un cuvânt similar fonetic. Lingvistul Stelian Dumistrăcel nu e de acord, nu vede niciun efect comic aici.

Spune în schimb că expresia bani gheată ar fi o creaţie pe teren românesc. Şi că ar fi o metaforă din mediul rural al târgurilor. În vocabularul stăpânului de oi ar apărea un verb care trimite la ceva similar: a închega ceva bani. Ne gândim şi la expresia "a prinde cheag, a face cheag, a avea cheag la pungă". Bani gheată, spune Iulia Mărgărit, ar fi starea economică a celui care "are cheag" metaforic. În alte versiuni, bani gheată ar veni de la bani pusi deoparte, în bloc.

Dacă citim însă acte de vânzare din secolele 17-19, întâlnim constant formula "bani gata", spune Iulia Mărgărit, alături de "banii toți", o sintagmă sinonimă. Dar şi o formulă rezultată din contaminarea celor 2: "banii toți gata". Din rostirea modificată a acestei formule cu 3 termeni crede Iulia Mărgărit că s-a ajuns la "bani gheată". Asadar, formula ar fi apărut printr-un acciden fonetic, nu prin deraiere lexicală.

În orice caz, Bani gata a ieşit din uz la un moment dat şi a fost înlocuită de bani gheată, o formulă creată accidental, dar care s-a impus prin forţa ei de sugestie. Banii ca bloc de gheaţă sugerează foarte bine plata palpabilă, banii disponibili pe loc. Interesantă şi sinonimia dintre bani gheată şi bani lichizi, e ciudată, în condiţiile în care cele 2 structuri evocă situaţii contrare,dar asta se explică prin originea diferită. Bani lichizi vine probabil din franceză, unde avem argent liquide, în timp ce bani gheată e o expresie formată în română.
 

×
Subiecte în articol: Pe cuvând bani gheata
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close