Antena 3 Actualitate Educație Pe cuvânt, cu Ana Iorga. Clişeele de la "Meteo" şi forma reflexivă a verbului "a educa"

Pe cuvânt, cu Ana Iorga. Clişeele de la "Meteo" şi forma reflexivă a verbului "a educa"

de Georgiana Adam    |    25 Noi 2020   •   07:34
Pe cuvânt, cu Ana Iorga. Clişeele de la "Meteo" şi forma reflexivă a verbului "a educa"

Ana Iorga a dat prioritate, marţi, la rubrica Pe cuvânt, mesajelor şi curiozităţilor exprimate de telespectatori.

De secole, de când propagă informaţie de la decidenţi la public, presa a folosit clişeee. În epoca modernă, au făcut carieră clişeele consacrate la rubrica Meteo, de larg interes. "Iarna îşi intră în drepturi" este una dintre cele mai folosite expresii în contexul adecvat, al instalării sezonului rece. "Iarna îşi face simţită prezenţa" este o altă exprimare clişeatică la care cei din branşă nu par dispuşi să renunţe, deşi, semantic, ea ar putea fi substituită de mai sobra formulă "A venit iarna".

Telespectatorii Pe Cuvânt au dorit să ştie dacă verbul "a educa" se poate folosi în exprimări reflexive, nu doar în cele tranzitive.

Răspunsul este da: putem spune, în împrejurările corespunzătoare, despre o persoană că "s-a educat singură să nu se lase doborâtă de dificultăţi", după cum putem spune că, pe un anume individ, "părinţii l-au educat bine".

În ceea ce priveşte formele de plural ale substantivului "vis", lucrurile sunt simple: spunem "vise plăcute" atunci când ne gândim la stările onirice din timpul somnului şi "are visuri mari" atunci când ne referim la cineva care şi-a făcut planuri măreţe.

×
Subiecte în articol: Pe cuvant Ana Iorga clişee

Ştirile Antena 3 sunt şi pe Facebook sau pe Google News

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close