Antena 3 CNN Actualitate Educație Pe Cuvânt, cu Ana Iorga. Gafele gramaticale făcute de politicieni în dezbaterile electorale

Pe Cuvânt, cu Ana Iorga. Gafele gramaticale făcute de politicieni în dezbaterile electorale

Pe Cuvânt, cu Ana Iorga. Gafele gramaticale făcute de politicieni în dezbaterile electorale
Sursa foto: Captură Antena 3
21 Noi 2019   •   11:14

A fost haos în declarații la dezbaterile separate ale candidațiilor la prezidențiale. Klaus Iohannis a inventat cuvinte noi, Viorica Dăncilă a folosit forma familiară a pronumelui demonstrativ și internetul a luat foc. Dar candidații nu sunt singurii. Vicepremierul Rauca Turcan a inventat o formă verbală nouă iar Dan Barna a vorbit de „succesuri” și s-a dovedit un urmaș al Elenei Băsescu. Atâta caz s-a făcut de „succesuri” încât poate fi de înțeles, însă totuși trebuie să folosim forma corectă, „succese”. 

Și de la Raluca Turcan avem pretenții, care a folosit „propaghează” în loc de „propagă”. 

Viorica Dăncilă a spus „nu s-a întâlnit cu ăștia”, referindu-se la românii din Diaspora. Nu pare că a folosit termenul cu o lipsă de respect dar totuși „ăștia” e o formă nepotrivită în acest context. 

Klaus Iohannis brevetează două adjective participiale: „sertarizat” și „nemicrofonat”. Asta înseamnă că domnia sa are în cap și verbele corespunzătoare pentru că nu avem derivate fără verbe. „A sertariza” și „a microfona” însă nu există în limba română.  

 

×
Subiecte în articol: Pe cuvant Klaus Iohannis
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close