Antena 3 CNN Actualitate Educație Pe cuvânt, cu Ana Iorga. Care este pluralul cuvântului ''seminar''

Pe cuvânt, cu Ana Iorga. Care este pluralul cuvântului ''seminar''

Pe cuvânt, cu Ana Iorga. Care este pluralul cuvântului ''seminar''
Sursa foto: Foto: Captură Antena 3
19 Aug 2019   •   11:55

Pluralul cuvântului "seminar" dă uneori bătăi de cap studenţilor şi nu numai. Care este forma corectă de plural a cuvântului seminar, aflaţi chiar acum de la Ana Iorga, la rubrica ''Pe Cuvânt''.

''Cele două forme de plural, respectiv seminare/seminarii au circulat împreună şi încă se mai folosesc. Unii vorbitori le consderă forme distincte de plural pentru fiecare dintre sensurile substantivului seminar. Unii spun seminare la facultate şi alţii spun seminarii teolologice. Alţii nici măcar nu fac această distincţie şi spun doar seminarii pentru ambele situaţii.

Definiţia din DEX arată că seminarul înseamnă un curs practic, o activitiate didactică în cadrul învăţământului superior la facultate, prin care studenţii aprofundează cunoştinţele de la curs sau execută lucrări practice. Apoi, seminarul mai este în română şi şcoala de grad mediu pentru pregătirea preoţillor.

Există o singură formă de plural corectă pentru ambele sensuri. Aşadar, forma corectă de plural este seminare'', a explicat Ana Iorga.

×
Parteneri
ANAT propune taxe noi pentru turiști
x close