Antena 3 CNN Actualitate Educație Pe cuvânt, cu Ana Iorga. Cum conjugăm și cum utilizăm verbul „a trebui”. Mare atenție, norma s-a schimbat recent

Pe cuvânt, cu Ana Iorga. Cum conjugăm și cum utilizăm verbul „a trebui”. Mare atenție, norma s-a schimbat recent

Ana Iorga a explicat în rubrica „Pe cuvânt” cum conjugăm și cum utilizăm verbul „a trebui”, a cărui normă s-a schimbat recent.

Pe cuvânt, cu Ana Iorga. Cum conjugăm și cum utilizăm verbul „a trebui”. Mare atenție, norma s-a schimbat recent
de Diana Ionescu    |    19 Iun 2020   •   16:02

Chiar și jurnaliștii ezită uneori când scriu știrile sau când vorbesc la televizor, pentru că uzul s-a schimbat, norma s-a schimbat parțial în ceea ce privește utilizarea acestui verb, așa că este normal să fim ușor ezitanți pentru că nu mai este chiar așa cum am învățat la școală. 

La școală am învățat că „a trebui” este un verb impersonal ca sens și unipersonal ca formă, adică are o singură formă pentru toate persoanele. Lucrul acesta s-a schimbata iar informația dată este acum parțial adevărată.

La indicativ prezent verbul are o singură formă de singular pentru toate persoanele dar la alte timpuri se face acorul la plural. 

Indicativ prezent

- eu trebuie
- tu trebuie
- el trebuie
- noi trebuie
- voi trebuie
- ei trebuie 

Indicativ imperfect

- ei trebuiau 

Indicativ viitor

- ei vor trebui 

Corect

- Ei trebuiau să ajungă acum.
- Ei vor trebui să vină. 

Niciodată nu facem acordul la restul personaelor de plural! Așadar norma s-a schimbat la persoana a treia plural. Aici s-a remarcat tendința vorbiitorilor de a face acordul. 

Cum conjugăm și cum utilizăm verbul „a trebui”

×
Subiecte în articol: Pe cuvant
Parteneri
Cod Galben de vijelii, ploi torențiale și grindină. 17 județe vizate
x close