Antena 3 CNN Actualitate Educație Pe cuvânt, cu Ana Iorga. Diferențe de accentuare a verbelor la imperativ

Pe cuvânt, cu Ana Iorga. Diferențe de accentuare a verbelor la imperativ

Pe cuvânt, cu Ana Iorga. Diferențe de accentuare a verbelor la imperativ
18 Dec 2018   •   14:32

Diferențe de accentuare a verbelor la imperativ. Ce urmează vi se va părea un joc foarte subtil al nuanțelor, vor fi diferențe de accentuare între corect și incorect, însă ele sunt foarte importante.

Gresit

Credeți-mă!

Scrieți-mi!

Aici problema este pronunția.

Corect

Credeți-mă!

Scrieți-mi!

Auzim foarte des în dezbateri, la televizor „spuneți-mi  părerea dumneavoastră”, de exemplu. Nu este corect să spunem „spuneți-mi”, „spuneți-mi” este varianta corectă de accentuare. Toate verbele pe care le conjugam greșit sunt de conjugarea a treia. De exemplu: 

Spuneți

Ziceți

Scrieți

La imperativ aceste verbe se accentuează pe radical și le accentuăm greșit luând ca model verbele de conjugarea a doua, care se accentuează altfel, pe sufix.

Corect

Apăreți!

Tăceți!

Ar mai fi un factor care ne face să greșim accentuarea. Faptul că atașăm un pronume personal favorizează deplasarea accentului de pe radical, cum ar fi corect, pe sufix. Adică e posibil să accentuăm corect când spunem „spuneți” dar să rostim apoi greșit „spuneți-mi”, pentru că am adăugat pronumele personal.

Este simplu. Am verbul „a spune”. La imperativ persoana a doua plural avem forma „spuneți”, cu accentuarea pe radical. Dacă adăugăm pronumele, accentul va rămâne la fel.

 

×
Subiecte în articol: Pe cuvant
Parteneri
Marcel Ciolacu, prezentat ca "viitorul preşedinte al României"
x close