Antena 3 CNN Actualitate Educație Povestea gemenilor autiști din România care ne uimesc în fiecare zi

Povestea gemenilor autiști din România care ne uimesc în fiecare zi

 Povestea gemenilor autiști din România care ne uimesc în fiecare zi
06 Aug 2016   •   15:55

Robert şi Radu Plopeanu, gemeni în vârstă de 19 ani diagnosticaţi cu autism încă de la grădiniţă, reuşesc să depăşească prejudecăţile sociale legate de suferinţa lor obţinând rezultate excelente la învăţătură în condiţiile în care urmează şcoli din sistemul de învăţământ generalist, scrie adevarul.ro.

Robert Plopeanu are 19 ani, suferă de autism şi, chiar dacă rezultatele la învăţătură îl îndreptăţesc să afirme că este un elev bun, este modest şi spune că nu are calităţi extraordinare. A reuşit, totuşi, să depăşească barierele sociale şi să demonstreze că în viaţă orice este posibil dacă îţi doreşti cu adevărat. A absolvit, în promoţia 2016, cel mai prestigios liceu din Braşov, Colegiul Naţional „Andrei Şaguna“. S-a descurcat singur la şcoală, nu a avut nevoie de însoţitor şi nici de o program adaptat. Mulţi dintre colegi nici nu au ştiut că are autism. La Bacalaureat a luat note foarte mari. Robert a obţinut 8,75 la limba română, 9,65 – la matematică şi 9,30 – la biologie.  „Mama m-a influenţat să aleg «Şaguna» şi cred că mi s-a potrivit din mai multe puncte de vedere. Am vrut un liceu unde să învăţ cu adevărat. Nu a fost nicio problemă. La început, poate, unii colegim-au privit altfel, dar mulţi nici măcar nu au ştiut de problema mea“, povesteşte Robert Plopeanu.

Va fi student la Cluj şi va sta la cămin 

A reuşit să intre la Cluj, la Facultatea de Cibernetică, Statistică şi Informatică Economică, specializarea Statistică şi Previziune Economică şi din toamnă va face pasul spre independenţă totală. Va sta la cămin şi este convins că nu va avea nicio problemă. Abia aşteaptă să înceapă viaţa pe cont propriu.

Continuarea, pe adevarul.ro.

×
Subiecte în articol: autism
Parteneri
Craterul de pe strada din Slănic Prahova are o adâncime de 18 metri
x close