Antena 3 CNN Actualitate Educație Sindicaliştii au încheiat discuţiile cu Klaus Iohannis: "A promis că se va implica!". Se opreşte sau nu greva profesorilor?

Sindicaliştii au încheiat discuţiile cu Klaus Iohannis: "A promis că se va implica!". Se opreşte sau nu greva profesorilor?

Negocierile dintre sindicaliştii din educaţie şi preşedintele Klaus Iohannis au eşuat marţi, au spus profesorii.

Sindicaliştii au încheiat discuţiile cu Klaus Iohannis: "A promis că se va implica!". Se opreşte sau nu greva profesorilor?
de Raluca Măndoiu    |    30 Mai 2023   •   16:00

Update 16:15 Membrii de sindicat vor fi informați despre discuția cu șeful statului și se va decide dacă protestul se va opri săptămâna viitoare. 

Sindicaliștii au dezvăluit că președintele Iohannis a promis că se va implica pentru a realiza un acord privind aplicarea grilei de salarizare în forma convenită cu Ministerul Educației. Asta înseamnă că salariul unui profesor debutant va fi cel mediu brut pe economie.

„Când președintele se implică în rezolvarea problemelor noastre, este un semn pozitiv, ne vom consulta cu colegii și vom da un răspuns pe parcursul acestei seri. Nu este un pas înapoi, important este ca revendicările colegilor mei să fie rezolvate”, a declarat Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație Spiru Haret.

Greva va continua și miercuri, au mai spus liderii de sindicat, după întâlnirea de la Palatul Cotroceni. Pe parcursul serii, în urma discuțiilor cu membrii de sindicat, liderii vor anunța dacă școlile se vor redeschide săptămâna viitoare, după minivacanța de 1 iunie și Rusalii.

„Le mulțumesc pentru susținerea acordată, tot ceea ce facem noi este și pentru ei”, a adăugat Marius Nistor, mesajul fiind adresat părinților și elevilor care au susținut protestul profesorilor.

Update 16:00 - Sindicaliştii au ieşit de la discuţiile cu preşedintele Klaus Iohannis şi au spus rămâne de văzut dacă vor accepta profesorii.

Liderii de sindicat îi vor consulta pe profesori, pentru a vedea ce se întâmplă în continuare.

"Preşedintele a spus că se va ocupa de toate aspectele. 

Categoric ne vom consulta colegii în cursul acestei seri şi vom da un răspuns clar.

Da, mâine va fi grevă generală", a mai spus Simion Hăncescu, lider de sindicat. 

Update 15:30 - Preşedintele Klaus Iohannis a început negocierile cu sindicaliştii. 

Update 15:10 - 20.000 de profesori strigă la Palatul Cotroceni: "Nu cedăm!"

Cadrele didactice din întreaga ţară îşi strigă acum nemulţumirile la Palatul Cotroceni.

Update 14:45 - Reprezentanţii sindicaliştilor au ajuns deja la Palatul Cotroceni şi au intrat în incintă, urmând să poarte discuţii cu preşedintele Klaus Iohannis.

Reprezentanţii sindicaliştilor au intrat pe poarta Palatului Cotroceni pentri discuţii cu preşedintele Klaus Iohannis.

El ar putea media discuţille cu profesorii.

Mii de profesorii sunt în faţa Palatului Cotroceni, acolo unde au fost montate garduri de protecţie.

Citeşte şi: LIVE TEXT - 20.000 de profesori, la cel mai mare protest din ultimii ani, în Bucureşti

De asemenea, sunt şi jandarmi care păzesc intrarea la Palatul Cotroceni.

-------

Ştirea iniţială

Şeful statului a răspuns astfel cerinţelor profesorilor care i-au cerut insistent intervenţia pentru a debloca situaţia în care se află.

Profesorii sunt nerăbdători să vorbească cu preşedintele Klaus Iohannis, după ce nu s-au înţeles cu reprezentanţii Guvernului.

În drum spre Cotroceni, profesorii au ascultat tare în boxe melodia "O lume minunată", cu care Klaus Iohannis şi preşedintele Germaniei au fost întâmpinaţi la Sibiu.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Citeşte şiLovitură pentru profesorii care sunt în grevă. Guvernul a modificat o lege prin OUG

Sindicaliștii care au participat marți la negocieri cu reprezentanții Guvernului susțin că acestea au eșuat și că acțiunea de protest va continua.

"Acțiunea de protest continuă. Colegii noștri sunt singurii care vor decide momentul suspendării”, a spus unul dintre liderii sindicali.

Conform acestora, revendicările salariaților din învățământ nu și-au găsit încă rezolvare.

Ei susțin că președintele României ar trebui să intervină de urgență "dacă vrea să detensioneze situația".

"În privința majorărilor salariale solicitate în cadrul noii grile din viitoarea Lege a salarizării personalului plătit din fonduri publice, premierul Nicolae-Ionel Ciucă a prezentat garanțiile privind confirmarea utilizării ca reper pentru salariul debutantului pentru baza grilei de salarizare din învățământ la nivelul salariului mediu brut pe economie.

Astfel, la nivelul coaliției de guvernare, așa cum a fost deja convenit și ulterior prezentat luni, 29 mai a.c., în cadrul întâlnirii liderilor coaliției cu reprezentanții sindicatelor din educație, va fi asumat un acord în acest sens, iar la nivelul Guvernului va fi adoptat un Memorandum ce va fi publicat în Monitorul Oficial al României", a transmis Guvernul.

Guvernul a găsit încă 1500 de lei pentru profesorii aflați în grevă. Sindicatele vin cu altă ofertă

1.500 de lei, în plus față de cei 2.500 deja promiși. Aceasta este noua ofertă cu care Guvernul vrea să pună capăt protestului profesorilor, care a intrat în cea de-a doua săptămână.

Nu este vorba de bani în plus la salariu, ci de o primă pentru "susținerea carierei didactice" acordată în două tranșe, care devin egale: 2.000 de lei în iunie, și 2.000 de lei în octombrie.

Sindicatele au venit cu o contraofertă

Între timp, sindicatele au propus Guvernului o soluție de compromis, care implică majorări salariale.

Soluția sindicatelor ar putea aduce în plus 650 de lei unui profesor cu o vechime de 25 de ani la catedra.

Astfel, salariul de baza al unui profesor cu cel mai înalt grad ar ajunge la 3900 lei.

Profesorii cu gradele didactice luate si o vechime intre 1 an si 5 ani ar primi o majorare de circa 500 de lei.

Profesorii debutanți care, au în prezent, un salariu net de aprox 2400 de lei ar primi in plus 400 de lei.

×
Subiecte în articol: grevă profesori Klaus Iohannis
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close