Antena 3 Actualitate Educație Procedura de admitere în universitățile din toată țara s-a schimbat complet

Procedura de admitere în universitățile din toată țara s-a schimbat complet

de Raluca Bîrcă    |    09 Iul 2020   •   17:00
Procedura de admitere în universitățile din toată țara s-a schimbat complet

2020 a schimbat complet procedura de admitere în universităţile din întreaga ţară! Candidaţii se înscriu exclusiv online, iar concursurile scrise au fost eliminate în majoritatea cazurilor. În Bucureşti, examene care presupun prezenţa fizică a elevilor vor mai fi doar la Universitatea de Medicină şi Farmacie, la Facultatea de Drept şi la Academia de Poliţie.

Pentru prima dată, Universitatea Politehnica a scos examenul de admitere la toate cele 15 facultăţi.

După doar câteva clickuri candidatul este înscris cu succes. O procedură adoptată anul acesta de toate Universităţile din ţară ca să limiteze riscul de infectare cu noul coronavirus. Avantajul, spun elevii, este că au scăpat de cozile de la depunerea dosarelor. Nu este însă singurul beneficiu.

Şi admiterea s-a mutat aproape în totalitate pe internet. Acolo unde nu vor susţine examen scris, candidaţii vor fi acceptaţi fie în baza mediei sau a notelor de Bacalaureat, fie în baza unui eseu motivaţional sau a unui simplu interviu.

Variante de admitere la facultate în 2020

Având în vedere noile reguli impuse forțat din cauza pandemiei de coronavirus, variantele de admitere la facultate în acest an sunt:

- pe baza mediei / a notelor de la Bacalaureat;

- pe baza mediei de la Bacalaureat și/sau a unui eseu motivațional;

- interviu motivațional;

- alte formule mixte.

În premieră, Universitatea Politehnica admite candidaţi tot în baza dosarelor şi renunţă la examenul scris la toate cele 15 facultăţi.

"Etapa întâi s-a referit la admiterea candidaților olimpici, cu rezultate deosebite. Actuala etapă, etapa a doua, se desfășoară până la sfârșitul săptămânii viitoare, după care va fi selecția candidaților pe baza notelor obținute la Bacalaureat", a declarat Adina Magda Florea, prorector U.P.B.

Și Universitatea de Medicină și Farmacie 'Carol Davila' a optat tot pentru înscrieri exclusiv online, însă se păstrează examenul de admitere. Instituția de învățământ se așteaptă la peste 3000 de candidați, astfel că una dintre variantele luate în calcul de conducere este ca acest concurs să se desfășoare pe Arena Națională.

"Ne-am mai gândit și la Romexpo, unde sunt niște hale foarte mari și în cele două-trei zile vom decide, având aprobarea de la DSP, atât pentru Arena Națională, cât și pentru Romexpo", a precizat Viorel Jinga, rectorul UMF.

Pe lângă Universităţile de medicină din toată ţara, examene scrise se mai dau doar la Facultăţile de Drept şi la Academia de Poliţie.

×
Subiecte în articol: admitere

Ştirile Antena 3 sunt şi pe Facebook sau pe Google News

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close