Antena 3 CNN Actualitate Educație Profesorii anunță dacă renunță la proteste! Majorările salariale se regăsesc doar în nota de fundamentare

Profesorii anunță dacă renunță la proteste! Majorările salariale se regăsesc doar în nota de fundamentare

Peste doar câteva ore, vom afla ce se întâmplă cu greva generală din Educație. Sindicaliști vor anunța, la ora 10.00, dacă acceptă sau nu ultima ofertă a Guvernului.

de Laura Dinu    |    12 Iun 2023   •   09:18

Reprezentanții profesorilor nu sunt sută la sută convinși de promisiunile guvernanților. Ei spun că nici creșterea de 25 la sută a salariilor de la 1 ianuarie, nici primele nu se regăsesc în ordonanța de urgență, ci doar în nota de fundamentare. 

Tocmai de aceea, sindicaliștii așteaptă, mai întâi, să primească de la Guvern textul ordonanței şi abia apoi vor anunța dacă opresc greva generală sau nu. 

”Am cerut să se achite în totalitate tot ceea ce înseamnă creșteri salariale pe viitoarea grilă de salarizare în cursul anului 2024. Aici, răspunsul Guvernului a fost că se acordă prima tranșă în 2024, la 1 ianuarie”, a declarat Marius Nistor, lider Federația Spiru Haret. 

Cadrele didactice ar urma să primească un sfert în plus la salariu și prime în luna octombrie, timp de cinci ani. Adică 1.500 de lei pentru profesori și 500 de lei pentru personalul nedidactic. 

Majorările nu se regăsesc însă în proiectul de ordonanța de urgență publicat de Guvern, ci doar în nota de fundamentare. 

”Am agreat ca, începând cu anul viitor, pe grila de salarizare nouă, salariul debutantului să fie echivalent cu salariul mediu brut pe economie. De asemenea, procentul de 40% va crește la 50% începând cu 1 ianuarie 2024, vom pune în transparență conținutul ordonanței, ulterior vom avea o nouă ședință de Guvern în care vom aproba ordonanța și în felul acesta conflictul se va încheia”, a explicat Nicolae Ciucă.

Reprezentanții profesorilor spun că vor decide încheierea protestului abia după ce vor vedea, negru pe alb, textul ordonanței de urgență. Aceștia cer ca majorările promise să se regăsească direct în ordonanță, nu doar în nota de fundamentare. 

”Nu scrie că de la 1 ianuarie avem creșteri de 50% din viitoare lege. Noi am cerut și pentru următoarea perioadă, ei au altă nebuloasă, pentru a doua tranșă. Aia nu există deloc, dar la întrebarea noastră insistentă Domnul Premier a spus că de la 1 ianuarie 2025. Nici nu se vorbește despre ea. Să vedem cum vor cugeta colegii noștri...” spune Anton Hadăr, lider de sindicat. 

Ministrul Educației le-a promis profesorilor că majorările salariale se vor face imediat după publicării în Monitorul Oficial. Sindicaliștii sunt așteptați să dea răspunsul final astăzi la ora 10. Dacă profesorii nu vor fi de acord cu noile propuneri, greva va continua și în ultima săptămână a anului școlar. 

×
Subiecte în articol: Ligia Deca
Parteneri
Sărbătoarea Paştelui în lume. Tradiţii şi obiceiuri inedite, în mai multe țări
x close