Antena 3 Actualitate Educație Şase profesori români, medaliaţi cu aur la Geneva. Invenţia are rolul de a reduce pierderile de energie electrică

Şase profesori români, medaliaţi cu aur la Geneva. Invenţia are rolul de a reduce pierderile de energie electrică

29 Apr 2016   •   12:43
Şase profesori români, medaliaţi cu aur la Geneva. Invenţia are rolul de a reduce pierderile de energie electrică
Sursa foto: Foto: ucv.ro

O echipă de cadre didactice de la Universitatea din Craiova a obținut medalia de aur la Salonul de Invenții de la Geneva pentru crearea un sistem de măsurare pentru determinarea pierderilor de energie electrică. Invenția se numește „Sistem și metodă de măsurare pentru determinarea simultană a mărimilor electrice din stații, substații și posturi de transformare“.

Proiectul a fost coordonat de prof. univ. dr. Petre-Marian Nicolae de la Facultatea de Inginerie Electrică, care a lucrat împreună cu cadrele didactice Gabriel-Cătălin Vlăduț, Mircea-Cătălin Constantinescu, Ileana-Diana Nicolae, Marian-Ștefan Nicolae și Ioana-Irina Constantinescu. Inițiatorii sistemului spun că totul a pornit de la o solicitare de eficientizare a consumului de curent electric din staţia de la Patria. „Prin aplicarea acestui sistem de măsurare s-a observat că există distorsiuni armonice în reţea 23% şi că după aplicarea unui filtru activ se pot reduce la 6%-7%. Aceste distorsiuni armonice determină pierderi de energie electric“, a spus profesorul univ. dr Petre Marian, citat de Gazeta de Sud.

Cadrele didactice au obținut pentru acest sistem și brevet de inventatori, aprobat în decembrie 2015. De asemenea, cadrele didactice spun că așteaptă un alt brevet de invenție pentru un sistem creat și implementat la Turceni, prin care se evită arderea transformatoarelor de tensiune.

 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close