Antena 3 Actualitate Educație Singura universitate din România inclusă în prestigiosul clasament al universităților Shanghai

Singura universitate din România inclusă în prestigiosul clasament al universităților Shanghai

de Diana Dragotescu    |    15 Aug 2020   •   15:45
Singura universitate din România inclusă în prestigiosul clasament al universităților Shanghai
Sursa foto: Facebook/ Universitatea Babeş-Bolyai

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca susține că este singura universitate din România inclusă în prestigiosul clasament al universităților Shanghai, cunoscut la nivel mondial pentru excelență și prestigiu.

Universitatea Babeș-Bolyai susține că se clasează pe poziția 701-800 la nivel internațional, în rankingul Shanghai. 

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este singura universitate din România inclusă în tradiționalul și prestigiosul clasament/ranking internațional al universităților Shanghai (Academic Ranking of World Universities/ARWU), ocupând, în anul 2020, poziția 701-800. În lume există aproximativ 30.000 de universități, dintre care aproximativ 2000 au trecut pragul academic minimal pentru a fi analizate, iar 1000 dintre acestea au atins nivelul unei vizibilități și al unui impact internațional de prestigiu pentru a fi incluse în rankingul Shanghai/ARWU”, transmite universitatea clujeană.

Clasamentul este recunoscut pentru angajați sau absolvenți care au câștigat premii academice de prestigiu 

Cunoscut şi ca „Clasamentul/Rankingul Shanghai” al universităţilor, Academic Ranking of World Universities este unul dintre cele mai prestigioase clasamente la nivel mondial  ale universităților prin prisma indicatorilor de excelenţă, educaţie şi de cercetare folosiţi în analiză, premii academice de prestigiu pentru angajați/absolvenți (ex. premii Nobel/Fields Medals/Highly Cited Researchers) și publicații de top.

„Mă bucur și mă îngrijorez în același timp. Mă bucur pentru că UBB este acolo, confirmându-și statutul de universitate internațională de prestigiu atractivă pentru studenți (în acest an numărul studenților din țară și internaționali la UBB a crescut față de anii trecuti), acceptată recent în GUILD, organizația exclusivistă a unora din cele mai importante universități «world-class» europene. Asta este cu atât mai remarcabil pentru UBB cu cât clasamentul se bazează doar pe componenta de științe și științe sociale, în timp ce UBB are șapte facultăți în domeniul artelor/științelor umaniste. Mă îngrijorez în condițiile în care UBB este acum singura din țară, deoarece acest ranking arată capacitatea universităților de a genera cunoaștere competitivă internațional, iar faptul că România mai are doar o universitate aici nu este bine pentru mărimea țării și pentru forța țării în competitivitatea globalizată (ex. Ungaria are 5, Polonia 8, etc.); există mai multe universități românești cu potențial în acest sens, iar ministerul de specialitate trebuie să creeze un program dedicat lor (și am vorbit în multe contexte despre cum trebuie să arate un astfel de program), deoarece susținerea acestora înseamnă de fapt susținerea competitivității țării, cu impact apoi asupra bunăstării oamenilor“, declară rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

Sursă: Mediafax
×
Parteneri
x close