Antena 3 CNN Actualitate Educație Statistici îngrijorătoare. România, singura ţară din Uniunea Europeană în care educaţia se face cu necalificaţi

Statistici îngrijorătoare. România, singura ţară din Uniunea Europeană în care educaţia se face cu necalificaţi

Statistici îngrijorătoare. România, singura ţară din Uniunea Europeană în care educaţia se face cu necalificaţi
Sursa foto: Foto: pixabay.com
19 Oct 2017   •   16:25

România este singura ţară din Uniunea Europeană în care există titulatura de necalificat în sistemul educaţional, spun reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), care precizează că în acest an şcolar 4.500 de cadre didactice necalificate au ajuns la catedră, în condițiile în care tinerii calificaţi nu vor să predea în şcolile din ţară din cauza salariilor mult prea mici, potrivit news.ro.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ atrage atenţia Guvernului că din cauza salariilor mici numărul tinerilor care vor să devină cadru didactic este în scădere.

Dacă în anul  2004, la un număr de 4 milioane de copii existau 343.000 de posturi în educaţie, în anul 2017 ne confruntăm atât cu scăderea numărului de copii la 3 milioane, dar şi cu scăderea numărului de posturi didactice la aproximativ 295.000. În plus, dacă în anul 2005 existau 19.500 de debutanţi, în 2017, numărul acestora a ajuns la 16.000.

Lipsa personalului didactic calificat în şcolile din România sporeşte un fenomen pe care nu ni-l dorim: creşterea numărului de necalificaţi care ajung să predea elevilor. În acest an şcolar au fost încadraţi 4.500 de angajaţi necalificaţi în acest sistem.

×
Subiecte în articol: România tara educatie FSLI
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close