Antena 3 CNN Actualitate Educație Angajați ai OMS în misiune umanitară au violat femei în timpul epidemiei. Șeful OMS prezintă scuze

Angajați ai OMS în misiune umanitară au violat femei în timpul epidemiei. Șeful OMS prezintă scuze

Persoane din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății s-au numărat printre cei 83 de lucrători umanitari care au abuzat sexual femei și fete în timpul unei epidemii de Ebola, transmite presa internațională

Angajați ai OMS în misiune umanitară au violat femei în timpul epidemiei. Șeful OMS prezintă scuze
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3    |    28 Sep 2021   •   21:03

Faptele, între care se numără nouă acuzații de viol, au fost comise în Republica Democrată Congo de lucrători naționali și internaționali, între anii 2018 și 2020.

Infracțiunile au fost documentate într-un raport întins pe zeci de pagini și elaborat de o comisie independentă, în urma unei investigații.

Investigația a fost declanșată după ce peste 50 localnice au reclamat abuzuri sexuale.

Șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus (foto), a calificat raportul drept "de nescuzat".

Sex contra muncă, în Africa

Ancheta a relevat că 21 dintre cei 83 de agresori sexuali erau angajați ai Organizației Mondiale a Sănătății.

Comisia de investigație a intervievat zeci de femei care au susținut că li s-a oferit de muncă în schimbul serviciilor sexuale.

Localnicelor le-au fost oferite băuturi iar femeile au fost "înghesuite" în spitale și forțate să întrețină relații sexuale. Două dintre ele au rămas însărcinate.

OMS a anunțat că a reziliat contractele a patru persoane care erau încă angajate ale organizației și a promis că va lua măsuri suplimentare.

Șeful OMS prezintă scuze

Directorul general al OMS a confirmat că a luat cunoștință de raportul "îngrozitor" și a prezentat în mod direct scuze victimelor.

"Îmi pare rău pentru ce vi s-a făcut de către persoane angajate de OMS pentru a vă servi și a vă proteja. Este preocuparea mea cea mai prioritară ca agresorii să nu fie iertați, ci făcuți responsabili", a afirmat el.

Directorul OMS a mai spus că răspunderea finală îi aparține și a promis să susțină și să protejeze victimele, angajându-se, în același timp, să revizuiască "structura și cultura" OMS.

Directoarea regională al OMS pentru Africa, Matshidiso Moeti, a prezentat, la rândul său, scuze celor care au avut de suferit din cauza personalului organizației.

Ea s-a declarat "umilită, îngrozită și devastată" de concluziile raportului.

Epidemia în timpul căreia au avut loc violurile, lichidată anul trecut

Comisia de anchetă a menționat că a găsit "greșeli structurale clare și lipsă de pregătire pentru a gestiona riscurile incidentelor de abuz și exploatare sexuală" în această țară din Africa centrală.

Comisia a estimat că situația a fost parțial posibilă pe seama faptului că prioritară a fost eradicarea epidemiei de Ebola, care a ucis peste 2.000 de persoane în RD Congo.

OMS a declarat închisă epidemia în iunie anul trecut.

×
Subiecte în articol: OMS viol Tedros Adhanom Ghebreyesus
Parteneri
Al doilea cutremur în România, în doar câteva ore!
x close