Antena 3 CNN Actualitate Agenţia Europeană a Medicamentului aprobă vaccinul dezvoltat de AstraZeneca şi Universitatea Oxford

Agenţia Europeană a Medicamentului aprobă vaccinul dezvoltat de AstraZeneca şi Universitatea Oxford

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a recomanat, vineri, autorizarea condiţionată de punere pe piaţă a vaccinului anti-COVID-19 dezvoltat de compania anglo-suedeză AstraZeneca în colaborare cu Universitatea Oxford. EMA recomandă utilizarea vaccinului la persoanele cu vârste de cel puţin 18 ani.

Agenţia Europeană a Medicamentului aprobă vaccinul dezvoltat de AstraZeneca şi Universitatea Oxford
Sursa foto: Hepta
de Adrian Iclozan    |    29 Ian 2021   •   18:02

Şi celelalte două vaccinuri utilizate în prezent în Uniunea Europeană, produse de Pfizer şi Moderna, au primit aceeaşi autorizare condiţionată.

"Cu această a treia avizare pozitivă, am extins panoplia de vaccinuri disponibile cetăţenilor din Uniunea Europeană şi din Spaţiun Economic European. La fel ca şi în cazurile anterioare, Comitetul pentru medicamente destinate uzului uman din cadrul EMA a evaluat temeinic acest vaccin iar bazele ştiinţifice ale activităţii noastre confirmă angajamentul nostru ferm de a proteja sănătatea cetăţenilor Uniunii", a declarat Emer Cooke, şefa Agenţiei Europene a Medicamentului.

Decizia de recomandare a autorizării, care a fost anticipată de responsabilii politici europeni, a fost salutată de comisarul european pentru Sănătate şi Siguranţă Alimentară, Stella Kyriakides.

"Suntem gata oricând să lucrăm împreună şi să găsim soluţii pentru a oferi cetăţenilor acces la mai multe opţiuni de vaccinare, cât de repede posibil", a scris Kyriakides pe Twitter.

Contractul dintre Uniunea Europeană şi AstraZeneca a fost publicat vineri, după scandalul dintre Comisia Europeană şi compania anglo-suedeză, care a anunţat recent că nu poate asigura livrarea integrală a dozelor de vaccin contractate cu blocul comunitar.

Contractul UE - AstraZeneca: 300+ milioane de doze livrate în statele membre

Documentul prevede ca 300 de milioane de doze să fie livrate în Uniunea Europeană după aprobarea vaccinului, cu o opţiune de suplimentare cu încă 100 de milioane.

Publicarea contractului, semnat în 27 august 2020, vine după ce Comisia Europeană solicitase acest lucru în urmă cu câteva zile, pe fondul dubiilor legate de explicația AstraZeneca privind reducerea livrărilor în UE.

Compania farmaceutică a susţinut că va putea să livreze statelor membre UE doar în jur de 40% din cele 100 de milioane de doze așteptate până la sfârșitul lunii martie, datorită unei probleme la fabrica din Belgia deținută de compania franceză Novasep. De asemenea, AstraZeneca a spus că nu poate trimite în mod prioritar în Uniune dozele de vaccin fabricate în Marea Britanie, deoarece un contract cu guvernul de la Londra o obligă să livreze aceste doze în Regatul Unit.

Comisia a salutat „angajamentul companiei pentru mai multă transparență”. Executivul Uniunii a precizat că speră să publice toate contractele semnate pentru achiziționarea de vaccinuri în viitorul apropiat, cel încheiat cu AstraZeneca fiind al doilea făcut public până acum, după cel semnat cu CureVac.

Dubii legate de eficienţa vaccinului AstraZeneca în cazul persoanelor de peste 65 de ani

Autorităţile din Germania au anunţat că vaccinul anti-COVID de la AstraZeneca nu trebuie utilizat la persoanele cu vârsta de 65 de ani şi mai mari.

Comisia pentru vaccinuri de la Institutul Robert Koch, principala agenție de sănătate publică din Germania, a recomandat ca vaccinul să fie utilizat numai persoanelor cu vârste cuprinse între 18 și 64 de ani.

Instituţia spune că „nu există date disponibile în prezent pentru a stabili cât de eficientă este vaccinarea peste 65 de ani”.

Pe de altă parte, Comisia germană susţine că vaccinurile deja autorizate în Uniunea Europeană, produse de BioNTech / Pfizer și Moderna sunt considerate „echivalente din punct de vedere al siguranței și eficacității”.

Publicaţiile germane Handelsblatt și Bild au scris  că vaccinul dezvoltat în colaborare de AstraZeneca și Oxford University ar avea o eficacitate de 8% sau mai mică de 10% la persoanele de peste 65 de ani.

×
Subiecte în articol: astrazeneca EMA autorizare
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close